2016. június 15., szerda

ELLENTÉTES-E A LIBERALIZMUS A KERESZTÉNYSÉGGEL?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.06.14.


Manapság az egyik legfontosabb kérdés, hogy a liberalizmus valóban a kereszténység ellentéte-e? Ma a legtöbb autokratikus és antiliberális törekvés arra hivatkozik, hogy keresztény, és a keresztény értékeket védi. Vajon ellentétben állnak-e a valódi kerestzény értékek a liberalizmussal? Liberalizmus alatt természetesen a felvilágosodás eszméit, a klasszikus liberális emberi jogokat értjük, amelyeket lényegüket tekintve az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata tartalmaz.
Ennek kiindulópontja, hogy minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad, a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak. Magában foglalja a törvény előtti egyenlőséget, a sajtó- és a vallás szabadságát, a közteherviselést, a hatalmi ágak szétválasztását, az egyéni jogokat, amelyek alapelve az, hogy "a szabadság annyit jelent, hogy mindent szabad, ami másnak nem árt. Az egyes ember természetes jogainak gyakorlása tehát más korlátokba nem ütközhetik, mint azokba, amelyek a társadalom többi tagjai számára ugyane jogok élvezetét biztosítják; s e korlátokat a törvény határozhatja meg".

Nincs egyetlen kivételezett csoport vagy ideológia sem, amely magát a "közjóval" azonosítaná, s erre hivatkozva korlátozná mások szabadságát. Továbbá "senkit meggyőződése, vallási s egyéb nézetei miatt háborgatni nem szabad, feltéve, hogy e meggyőződés s e nézetek megnyilvánulása a törvényes rendet nem sérti". Ez magában foglalja a vallástalanság jogát és a erkölcs szabad megválasztásának jogát is. Ha valami nem ütközik törvénybe, azért senkit háborgatni nem lehet.

Nagyon fontos kitétele a Nyilatkozatnak, hogy "az olyan társadalomnak, amelyből e jogok biztosítékai hiányoznak, s ahol a törvényhozó és a végrehajtó hatalom szétválasztását nem hajtották végre, semmiféle alkotmánya nincs". Ennek alapján megállapítható, hogy az Orbán-rendszer alkotmányos vagy nem, van alkotmánya vagy nincs. Ezek tehát nagyvonalakban a legfontosabb liberális alapelvek...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.