2017. február 15., szerda

UTÓLAG MÓDOSÍTANÁ 150 EZERRE AZ OLIMPIÁRÓL SZÓLÓ NÉPSZAVAZÁSI ALÁÍRÁSGYŰJTÉS CÉLSZÁMÁT A FIDESZ?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.14.


A Fővárosi Választási Bizottság az aláírásgyűjtést hitelesítő iratában azt írja, 1 385 262 választópolgár van az iroda adatai szerint Budapesten, és a választásra jogosultak 10 százalékának kell kezdeményeznie a helyi népszavazást, hogy azt a fővárosi közgyűlés kiírja. Most mégis úgy tűnik, ha az aláírások száma nem éri el a 150 ezret, a Fidesz megpróbálhatja utólag feljebb tolni a népszavazás kiírásához szükséges számot.

Lomnici Zoltán, a CÖF és a Békemenet jogásza a Magyar Időkben vetette fel a kérdést, hogy mivel tartózkodási hellyel rendelkezők is aláírhatják a népszavazási aláírásgyűjtést, így őket is bele kellene számolni az érvényességi küszöb megállapításánál számításba vett választópolgárok számába. Ha pedig ez megtörténne, akkor a jelenlegi 1 millió 385 ezer választásra jogosult budapesti helyett a tartózkodási engedélyesekkel együtt 1 millió 500 ezer lenne, és ennek a 10 százalékát kéne számításba venni a népszavazás kiírásához szükséges aláírások számánál.

Hiába kapott tehát a Momentum mozgalom olyan papírt, amelyen az 1 385 262-es szám és ennek 10 százaléka van megjelölve az érvényes aláírások számához, még alakulhat a valódi küszöb, ha a Fővárosi Választási Bizottság, esetleg az eredmény megtámadása után annak fellebbviteli szerve, a Nemzeti Választási Bizottság, vagy a Kúria másként dönt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.