2017. augusztus 19., szombat

SÚLYOS JOGSÉRTÉSEK AZ ÓVODÁKBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Juhász Dániel
2017.08.19.


...Nemcsak az egyes esetek jeleznek problémát, rendszerszinten is baj van. A jelentés rávilágított, hogy a köznevelési törvény és az Országos Fogyatékosságügyi Program (OFP) szabályozása nem kapcsolódik egymáshoz. Ez azért gond, mert bár az SNI-s, de integráltan, vagyis a többi gyerekkel együtt nevelhető óvodások ellátása alapvetően önkormányzati feladat, az csak a köznevelési törvényben meghatározott módon látható el. A törvényben viszont csak maga az integráció a követelmény, az inkluzív oktatás (vagyis amikor nemcsak berakják a többi gyerek közé, hanem teljes mértékben fel vannak készülve az SNI-s gyerek fogadására) fogalma célként, feladatként csak az OFP-ben jelenik meg.

"Komoly hiányosság tehát, hogy a köznevelési jogszabályok és stratégiák nem tartalmazzák az inkluzív, a befogadó, valamennyi fogyatékossággal élő tanuló számára egyenlő eséllyel hozzáférhető tanulási környezet megteremtésére vonatkozó konkrét előírásokat, az Oktatási Irányelvben nincs utalás a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezményre, a fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségéről szóló törvényre, az OFP-re és annak Intézkedési Tervére" - írta Székely László. A jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy a köznevelési törvény lehetővé teszi a részleges integrációt, ám ez éppen hogy hátráltatja a célként meghatározott érdemi befogadó módszerek megvalósítását. S ha mindez nem lenne elég, az óvodák többségének súlyos szakemberhiánnyal kell szembenéznie, több helyen azért sem tudják megoldani az SNI-s gyerekek szakszerű nevelését, mert egyáltalán nincs gyógypedagógus.

Az ombudsman megállapította, az egyedi ügyekben és rendszerszinten feltárt körülmények, mulasztások és hiányosságok sértik az SNI-s gyerekek védelméhez és gondoskodáshoz való jogát, továbbá sértik a nemzetközi követelményeket is, az állam pedig nem tesz eleget a fogyatékossággal élő gyerekek kiemelt védelmével kapcsolatos kötelezettségének. A súlyos problémákról értesítette Balog Zoltán humánminisztert, az érintett óvodák és fenntartóik számára pedig ajánlásokat fogalmazott meg.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.