2018. szeptember 26., szerda

A HATALOM ÁRNYÉKÁBA KERÜLTEK A FÜGGETLEN CIVIL SZERVEZETEK BLOGJAI. MI KÖVETKEZIK EBBŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2018.09.25.


Nemrég érkezett a bejelentés, hogy Ziegler Gábor és Oltyán József megvásárolta a CEMP-cégcsoportot, lényegében mindent az Index körül, csak magát a portált nem. A tranzakcióval az index.hu-t a kormányzati befolyástól védelmező fal elvékonyodott. De történt még valami, ami nem keltett ekkora feltűnést, pedig ugyanilyen fontos lehet: a bevásárlással a két kormánypárti vállalkozó-menedzser birtokába került a blog.hu is, Magyarország legnépszerűbb blogger platformja.

A blog.hu-n blogol a hazai civil szektor blogjainak jelentős része is: itt futnak például a Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet, a Társaság a Szabadságjogokért, a Drogriporter és a K-Monitor blogjai. A kontraszt kedvéért szándékosan a kormány szemében szálkát jelentő szervezeteket emeltem ki, de rajtuk kívül rengeteg más, értékes tartalmat közlő, Magyarország számára fontos tevékenységet végző, ebből adódóan a kormánnyal gyakran kritikus szervezet blogja fut a blog.hu-n.

Vagyis a CEMP felvásárlásával a hazai független civil szféra blogjai és weboldalai tömegesen kerültek kiszolgáltatott helyzetbe.

Mit jelent pontosan ez a kiszolgáltatottság?


Először is, ezeknek a blogoknak a forgalmát az index2.hu oldal – vagyis az index.hu – adja. Ha egy olyan fordulat következne be az Index-nél, amilyennel mostanában több szerkesztőséget is átállítottak, és az új szerkesztőség úgy érzi, túl sokan olvassák ezeket a blogokat, könnyedén eltüntethetik őket az olvasók szeme elől.

Elég annyit tenni, hogy nem adnak címlapot ezeknek a bejegyzéseknek, és máris csökkenni fog a forgalmuk.

Másodszor, a blog.hu alatt futó blogokat a bloggerek nem birtokolják, hanem használják, cserébe azért a reklámbevételért, amelyet a blog.hu-nak termelnek ki. A rajtuk lévő tartalom természetesen az övék, ugyanakkor az aldomain-ek, például az ataszjelenti.blog.hu domain nem képezi a TASZ tulajdonát, ahogyan az Eötvös Károly intézet sem birtokolja az ekint.blog.hu domaint.

A kiszolgáltatottság harmadik eleme a legkevésbé nyilvánvaló: a Google részben a blog.hu-t tekinti a TASZ, a Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet és még sok másik civil szervezet domain-jének.

Azt a reputációt, amit a Google a szervezetek saját domain-címeinek adhatna, részben a blog.hu-nak osztja ki.

Ez olyan, mintha az akadémikus világban egy kutató a legtöbb publikációját társszerzőként egy nála sokkal híresebb szerzővel közösen, mintegy annak árnyékában adná ki, és csak nagyon kevés önálló írással jelentkezne. Hiába szerepel sokat a neve, senki nem fogja annyira komolyan venni, mintha önállóan publikálna...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.