2018. szeptember 26., szerda

TÖBB EZER EMBERT KÜLDENÉNEK EL A MINISZTÉRIUMOKBÓL

ZOOM.HU
Szerző: PAPP ZSOLT
2018.09.26.


Közel 3000 minisztériumi dolgozó elbocsátást tervezi a kormány a következő hónapokban a meghirdetett 20 százalékos létszámleépítés keretében. Nem hivatalosan ez a szám akár a duplája is lehet.

A magyar gazdaság növekedése az idén csúcsra járt, ennek ellenére sem az előző két választási ciklusban, de pláne a bőség elmúlt két évében nem került sor igazi reformokra az államigazgatáson belül, erre a következő hónapokban tesz halvány kísérletet a kormány.
Az államigazgatás kiadásai az elmúlt nyolc évben 1000 milliárd forinttal nőttek.

Míg a 2010-es zárszámadás szerint, a kormányváltás évében a teljes állam 1321 milliárd forintból működött, 2019-ben már 2313 milliárd forint szerepel ezen a soron a jövő évi költségvetés tervezetében. A 2313 milliárd forintban már benne van a rendőrség és a honvédség működtetése is – de nincsenek benne sem az azóta államosított egészségügy, sem az oktatás kiadásai.

A szűkebb értelemben vett államigazgatásra (vagyis a most célkeresztbe került minisztériumok működtetésére) 1024,4 milliárd forintot költ az állam 2019-ben – az idei 1127,5 milliárd forint után –, szemben a 2010-es 640,9 milliárd forinttal, vagyis a költségek növekedése az idei magasabb kiadású választási évet nem számítva is 60 százalékos.
Egyes tárcáknál 40 százalék feletti elbocsátásokkal indítottak

A kormány most határozta el magát, hogy visszavág a minisztériumi kiadásokból. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter még augusztusban arról számolt be, hogy hivatalosan 15-20 százalékos létszámcsökkentés lehet a minisztériumokban, nem hivatalos források szerint viszont egy egyes tárcáknál 40 százalékos leépítéseket jelentettek be az állománygyűléseken a tárcák...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.