2020. október 28., szerda

A MAGYAR ORVOSI KAMARA ÁLLÁSFOGLALÁSA AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKRA VONATKOZÓ ÚJ JOGVISZONY TÖRVÉNYI BEVEZETÉSE KAPCSÁN

MAGYAR ORVOSI KAMARA
Szerző: MOK ELNÖKSÉGE
2020.10.28.


Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény az orvosok felé régi adósságot törleszt az új bértábla elfogadásával és a hálapénz törvényi tiltásával. A törvény megalkotásának módja és az egyeztetés nélkül belekerült elfogadhatatlan passzusok miatt az mégsem javította, hanem gyengítette az ágazat hitét és erejét. A járvány miatti feszült helyzetben az orvostársadalom bizonytalansága fokozódott, tovább romlott amúgy is ingatag biztonságérzetünk.


A törvénnyel kapcsolatos fenntartásainkat október 6-án írásban átadtuk Pintér Sándor miniszternek, a felmerülő jogi kérdéseket, konszenzusos javaslatokat október 15-én küldtük el az illetékeseknek. A törvény értelmezésével kapcsolatos, a tagság által összegyűjtött kérdéseket október 19-én továbbítottuk az EMMI-nek, ezek mielőbbi tisztázását, a törvényalkotói szándék és azok következményeinek megvilágítását kérve. Mindezekre nem érkezett válasz, és nem kaptunk lehetőséget a kormányrendeletek megalkotásában való együttműködésre.

A Magyar Orvosi Kamara a legfontosabb kérdéseket felmérte, közel 8000 orvostól kaptunk az elmúlt napokban visszajelzést, így az orvostársadalmat leképező véleményt ismertethetünk.
(Részletes adatok:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.