2020. október 28., szerda

„SZERETNI VALÓ A HANGJA, VALÓSZÍNŰLEG EZ A TITKA”

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA PÉTER
2020.10.28.


A klasszikus gitár ma is az egyik legnépszerűbb hangszer, a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál valószínűleg az online térben is sok nézőre számíthat.


„Görög barátom szerint, mindegy, mit játszunk a gitáron, mindig azt mondja, hogy „I love you”. Szeretni való a hangja, valószínűleg ez a titka” – mondja Eötvös József, akit annak kapcsán kérdeztünk, hogy november elejére, idén is megszervezte a népszerű hagyományos budapesti gitárfesztivált – ami végül is a művészek és a közönség egészségének védelme érdekében az online térbe vonult. A hathúros pengetős hangszer ma is a legnépszerűbbek egyike, ebben bizonyára szerepet játszik, hogy a hatvanas években a könnyűzene meghatározó instrumentumává vált. Az elektromos erősítésű hangszereket a színpadokon „tekerő”, azokkal pózoló, „gitárhősök” ma már talán kevesebben vannak, mint még egy-két évtizede is, de az akusztikus, műanyaghúrokkal felszerelt klasszikus instrumentum népszerűsége töretlen. 

„A zeneiskolákban annyian akarnak tanulni a hangszeren, hogy az egyetemi, főiskolai tanárképzés nem tud lépést tartani az igényekkel. A frekventáltabb iskolákban várólista van, annak ellenére, hogy a tanulni vágyók nem mindig tudják, milyen is valójában a klasszikus gitár és irodalma” – magyarázza a művész. Viszont talán ezen a legkönnyebb úgy elég gyorsan megtanulni játszani, hogy másoknak is örömet okozzon, persze a Bach-fúgák már nagyon feladják a leckét. Az tehát nagyon is fontos, hogy hamar örömet lehet szerezni a hallgatóságnak, hiszen három akkorddal már sok mindent le lehet kísérni, és a szomszédokat sem zavarja..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.