2016. április 21., csütörtök

OKTATÁS UTÁN EGÉSZSÉGÜGY?

MAGYAR NARANCS - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Republikon
2016.04.20.


2016 eleji oktatási tüntetéssorozat kapcsán egyre gyakrabban felvetődik a kérdés: mi lehet a következő terület, ahol a kormányoldalnak komoly tiltakozásokkal kell számolnia? A legnyilvánvalóbb válasz az egészségügy: ahogy az oktatásban, az egészségügyben is súlyos problémák húzódnak a felszín alatt. A két terület között azonban legalább annyi a különbség, mint a hasonlóság.

Az oktatás és az egészségügy a kormányoldal politikájának két mostohagyereke: tiltakozások, a szakmai vagy politikai ellenfelektől induló akciók híján kevés kormányzati figyelem jut ezekre a területekre. Ezt jelenítette meg szimbolikusan is, amikor a kormány 2010-es megalakulásakor a két terület elvesztette önálló minisztériumát. Bár az intézkedést lehetett racionális érvekkel indokolni, a kormányzaton belüli érdekérvényesítést ismerők pontosan tudják: amelyik terület képviselője nem ül ott a kormányülésen, az kevesebb figyelemre számíthat.

Mindez nagyon is racionális megfontolás eredményeképp alakult ki. Az oktatásban és az egészségügyben nehéz kormányoldalon politikai értelemben „nyerni”. Mindkét nagy rendszer hatalmas költségvetési forrásokat kíván, s még ha e források nőnek is, akkor is nagyon nehéz érdemi, a szektor egészében érzékelhető, pozitív változást elérni – ellenben bármilyen látványos reformba könnyű belebukni. Bármennyi pénzt és energiát is csatornázna a kormány e területekre, a magyar oktatás és egészségügy rövid távon akkor sem érné el a nyugat-európai színvonalat. Felelős kormány persze ilyen helyzetben arra törekszik, hogy a lemaradást minél inkább csökkentse. A Fidesz-kormány ehhez képest kifejezetten politikai választ talált: igyekezett azon dolgozni, hogy a két terület – és problémái – minél kevésbé érjék el a nyilvánosság ingerküszöbét...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.