2016. május 16., hétfő

POLITIKAI FÖLDRENGÉS AUSZTRIÁBAN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Avi ben Giora
2016.05.15.


Pár héttel ezelőtti írásomban, beszámoltam már az április 22.-ei ausztriai elnöki választásokról első fordulójáról. Pár nappal, pontosabban egy héttel, a tényleges megméretés előtt, egy kisebb földrengés rázkódtatta meg a szociáldemokrata pártot, az SPÖ sorait.

Már a választások után érezni lehetett, hogy noha csak 2017-ben kellene tartani a parlamenti választásokat, ám ha idejében nem fog lépni az SPÖ illetve a vele koalícióban lévő néppárt az ÖVP, akkor egy olyan helyzet alakulhat ki, mint amikor Wolfgang Schüssel és az ekkor még életben lévő Jörg Haider koalíciója került. Sokáig nem volt hajlandó az akkori államelnök, Thomas Klestil aláírását adni a kék fekete kormány koalícióra.

Majdnem hat hónapot kellett erre várakozni és akkor is csak úgy ment bele, hogy Haider nem kap benne semmiféle vezető szerepet, noha jogában állt volna mivel megszerezte a szükséges szavazatok jórészét ahhoz, hogy mint kancellár-helyettes, vagy miniszter vegyen részt a kormány munkájában.

Haider nem vállalhatott el ilyen feladatot de a párt emberei – az FPÖ, magyarul Osztrák Szabadság Párt emberei – fontos miniszteri székekhez jutottak.
 

Nem volt teljesen felhőtlen és probléma-mentes a szabadság párt részvétele a kormányban. Már akkor is recsegett-ropogott a koalíció és elég nagy gyakorisággal váltogatták az FPÖ-ös minisztereket. Különös helyzet Hubert Gorbach, a kancellár helyettes esete. Előzőleg az oszrák államvasutaknál volt vezető szerepe, innen került a kormányba...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.