2016. november 14., hétfő

A NYÍLT TÁRSADALOM ELLENSÉGEI KIHASZNÁLJÁK A SZABADSÁGOT ÉS A DEMOKRÁCIÁT, MI MEG PEDIG VÉDJÜK MEG

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.14.


A bajor keresztényszociálisok vezetője szerint még meg lehet akadályozni, hogy hatalomra kerüljön az európai Trump, de a közös életmódot és kultúrát is kizárólag együttes erővel lehet megvédeni - áll a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében.
Ehhez az is szükséges, hogy a politikusok ne a népet bírálják, mert az unión belüli bizalmi válságról az elitek tehetnek. Hosszú elemzésében Seehofer hangsúlyozza, hogy egyetlen nemzetállam sem képes egymaga megoldani a globális gondokat, vagy helytállni a világpiacon. Olyan Európára van szükség, amelynek súlya van, és képes hallatni a hangját a nemzetközi porondon. A terrorakciók után a biztonságot, valamint a külső határok védelmét is csak összefogással lehet szavatolni. A migrációs válságot és a világméretű terrorizmust sem lehet nemzeti eszközökkel kezelni. Az együttes fellépésre azért is szükség van, mert látható, hogy az Egyesült Államok részben feladja, hogy garantálja a biztonságot a Földön. Ám az öreg kontinensen veszélybe került a szolidaritás, a közös felelősség tudata, a jogkövetés. Így pedig a kisállamisághoz, a nemzeti önzéshez kanyarodunk vissza. Itt nem segítenek a szép szavak, közösen és határozottan kell cselekedni. Az alapvető kérdésekről folytatandó vita helyett döntések, majd tettek kellenek. Ehhez hinni kell Európában és ragaszkodni kell az értékeihez.

Szembe kell nézni azzal, hogy a nyílt társadalom ellenségei kihasználják a szabadságot és a demokráciát, mi viszont nem védjük meg azt. Ennélfogva legelőször a közös jog lerombolásának kell megálljt parancsolni. Az nem járja, hogy egyes tagállamok gúnyt űznek az uniós határozatokból, illetve nem hajtják végre azokat, jóllehet maguk is megszavazták a javaslatokat. Európa nem kívánsághangverseny. Ragaszkodni kell a joghoz és a rendhez, különben elvész a bizalom és akkor lehetetlenné válik az együttműködés. Utóbbinak egyik alapja a menedékpolitika. Ha valaki nem ért vele egyet, megváltoztathatja a közös szabályokat, vagy felmondhatja a kooperációt, de nem hagyhatja egyoldalúan figyelmen kívül a játékszabályokat. Ám közben nem szabad megfeledkezni a nemzetek biztonsági érdekeiről sem. Így arról, hogy joguk van tudni, ki kap menedékjogot.

Európa jövője az emberi méltóság és a szolidaritás, ami a keresztény-zsidó gyökerekből, a humanizmusból és a Felvilágosodásból ered. Magába foglalja a toleranciát, a vallásszabadságot, az egyház és az állam szétválasztását, az egyenjogúságot és a kisebbségek védelmét. Ha valaki nem hisz ebben az Európában, az nézze meg Oroszországot, Törökországot, Kínát, az arab világot. Ám komolyan kell venni, ha az emberek nem kis része elfordul a közös értékektől. Ezért Brüsszel pont ugyanúgy felelős, mint a nemzetállamok. Csak éppen az unió nélkül nincs esélyünk a világban, ám ezt sokan nem értették meg, mert nem magyarázták meg nekik. Seehofer szerint legfőbb ideje visszatérni ahhoz, hogy a földrész és a nemzeti érdekek csak együtt létezhetnek. Ehhez párbeszéd, nyíltság szükséges. Még nem késő!

...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.