2016. május 26., csütörtök

BÍRÓSÁGON BIZONYÍTHATJA ELŐJOGAIT A PÁZMÁNY

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: G. Szabó Dániel
2016.05.26.


Pert indítottunk a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ellen hogy megtudjuk, mennyit keresnek a hallgatói önkormányzat tisztségviselői. Az információszabadsággal foglalkozó állami hatóság is felszólította az egyetemet, hogy árulja el a HÖK-ösök fizetését, de a Pázmány ennek ellenére sem válaszolt a kérdésünkre.

Tavaly novemberben, azaz több mint fél éve írtunk a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek, hogy árulják el a hallgatói önkormányzat tisztségviselőinek fizetését. Korábbi bírósági döntések értelmében az ELTE például kiadja a HÖK-ös kifizetéseket, sőt még a belső szabályzatát is megváltoztatta. A Szegedi Tudományegyetem pedig per nélkül, egyből elküldte nekünk a kifizetések listáját (ezt külön cikkben fogjuk feldolgozni).

Más egyetemek gyakorlatával szemben a Pázmány először arra hivatkozott, hogy mivel
egyházi fenntartású intézményről van szó, valamint mert a HÖK-ösök erre a tisztségre tekintettel nem kapnak ösztöndíjat, nem árulják el az adatokat. Hogy ez miért téves álláspont, korábbi cikkünkben írtuk le részletesen.

Azt, hogy a Pázmány HÖK-ös kifizetései a nyilvánosságra tartoznak, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) április végén született állásfoglalása is
megerősítette. A NAIH nagyon részletes, nyolc oldalas állásfoglalást készített: ezek általában legfeljebb három-négy oldalasak, az ELTE HÖK kifizetéseiről például négy és fél oldalas határozat született csak. A hatóság részletesen levezette, hogy honnan kapja a pénzét a Pázmány, ennek során a Magyarország és a Vatikán között 1997-ben kötött Vatikáni Szerződést és annak 2013-as módosítását is elemezte a NAIH. Ez a szerződés többek között úgy rendelkezik, hogy: “a Katolikus Egyház felsőoktatási intézményei] az állami felsőoktatási intézményekkel azonos elv és mérték szerint részesülnek a felsőoktatás éves költségvetésről szóló törvényben megállapított pénzügyi támogatásából.”

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.