2017. július 19., szerda

UNISONO: A MAGYAR ÉS A LENGYEL KORMÁNY ROSSZ ÚTON JÁR, DE EZT AZ EU NEM NÉZHETI TÉTLENÜL - SZELESTEY LAJOS ÖSSZEÁLLÍTÁSA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.07.19.


• A bírság és a támogatások megvonása jön szóba a magyar és a lengyel demokráciarombolás "jutalmául"

• Izrael olyanokkal paktál le, mint Orbán és Trump, mert azok szintén nem tartják semmire a nemzetközi jogot

• Kár volna komolyan venni a magyar miniszterelnök ígéretét az antiszemitizmus elleni harc ügyében
Guardian

Az újság szerkesztőségi cikkben figyelmeztet, hogy Magyarország és Lengyelország rossz irányban halad. Nálunk a Soros elleni hadjárat, a lengyeleknél pedig az igazságszolgáltatás elleni támadás a veszélyes, illiberális irányvonal része. Varsó riasztóan messzire jutott ezen az úton és most a bíróságok vannak soron. Mint ismeretes, ők ellenőrzik a többi közt a választások tisztaságát, a pártok gazdálkodását. Ugyanakkor a kormány már kivonta magát az Alkotmánybíróság hatálya alól. Valószínűleg ez a Magyarországon és Lengyelországban gyökeret vert jobboldali, nacionalista, populista illiberalizmus legijesztőbb megnyilvánulása. Trump minapi látogatása pedig csak ráerősített a házigazda idegengyűlölő politikájára, amivel igen rossz jelzést küldött. Netanjahu ugyanígy magához ölelte Orbánt, noha a magyar zsidók nyugtalanok, amiért miniszterelnökük méltatta Horthyt. A kormányfő ugyan tegnap azt hangoztatta, hogy elutasítja az antiszemitizmust, ám Soros és mások szerint a plakátok önmagukért beszélnek.

Budapest és Varsó pénzbüntetést kaphat a menekültek befogadásának elutasítása miatt, de amúgy igazolva látja politikáját a migránskérdésben. A vita az alapvető értékek ütközését tükrözi. Ebből ered az is, hogy az Orbán-kabinet nekimegy a civil szervezeteknek és megpróbálja becsukatni a CEU-t. Ebből következik továbbá, hogy nem Sorossal van baja, hanem azzal, amit képvisel. Magyarország az igazságszolgáltatás kapcsán távolról sem ment olyan messzire, mint a PiS, ám hasonló ösvényen halad, lásd a médiát, a felsőoktatást és külföld bírálatát. A két ország sorozza az EU-t és annak értékeit, ám közben boldogan elfogadja annak pénzét.

FT

A lap vezércikkben sürgeti, hogy az EU gyakoroljon nyomást, miután a lengyel kormány támadást indított a hatalmi ágak megosztása ellen. Varsó csak még elszántabban igyekszik meggyengíteni a fékeket és ellensúlyokat, amikor célba vette a bíróságokat. Itt villámháború zajlik a független igazságszolgáltatás ellen, mégpedig azon a címen, hogy a nép kezébe kell adni az ellenőrzést. Ám ez elárulja, hogy a hatalom populista szemüvegen át látja a világot, a népbe ugyanis csak azok tartoznak bele, akik egyetértenek a kabinet felfogásával. De az elmúlt, nem egészen két évben célkeresztbe kerültek más független intézmények is, a köztévétől kezdve a tantervig. A világnak, benne az unióval és a tagállamokkal, támogatnia kell a lengyel civil társadalmat, azaz nevén kell neveznie, hogy ami Lengyelországban folyik, az leplezetlen kísérlet a demokrácia intézményes biztosítékainak a felszámolására.

Brüsszel kettős gonddal néz farkasszemet: egyrészt nincs elég eszköze a szankciókhoz. A másik, hogy Magyarországra nem számíthat ez ügyben. Viszont éppen a magyar ügy bizonyítja, hogy az EU nem egészen tehetetlen. Budapest ellen kötelezettségszegési eljárás indult a civilek és a CEU miatt. Hasonló módon kell lépni Lengyelországgal szemben is. Mindkét kormány nagy pénzeket kap a közösségtől, szóval a bírságnak volna ereje. Azon felül a brit kiválás után az uniónak világossá kell tennie, hogy lemondhatnak a támogatásokról azok a tagok, amelyek szembemennek az alapelvekkel. Mert a lengyeleknél maradva, éppen a hatalmi ágak elkülönítése szavatolja egy nemzet szuverenitását, aminek a jogállamban és nem egyetlen párt uralmában kell kifejeződnie...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.