2017. december 6., szerda

HOVÁ VEZET AZ ÁLLAMILAG SZÍTOTT IDEGENGYŰLÖLET? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.12.06.


- A Soros elleni kampány arra jó, hogy az emberek ne a saját életkörülményeikkel foglalkozzanak, egyébiránt a családok nem sokat éreznek a gazdasági növekedés áldásaiból

- Az európai demokrácia sorsa válik el a populisták ellen vívott küzdelemben
- Kína benyújtja a politikai számlát a gazdasági támogatásért cserében

New York Times/Washington Post/AP

Kovács Zoltán ugyan azt állítja, hogy a Soros-tervről lefolytatott kampánynál nem volt sikeresebb a nemzeti konzultációk sorában, Soros szerint viszont a feltett kérdések torzításokat, sőt kifejezett hazugságokat tartalmaztak nézeteiről. Egy szakértő szerint nehéz megmondani, hogy mit vált ki a milliárdos ellenakciója. Novák Zoltán, a Méltányosság Elemző Intézettől egyaránt elképzelhetőnek tartja, hogy a visszavágás csupán olaj a tűzre és megerősíti, amit Orbán mond, hogy ti. a befektető az országot támadja a migráció támogatásával. De az is elképzelhető, hogy elveszi a viszály élét, mivel bemutatja, hogy mit tett alapítványain kereszütl Soros a magyarokért, illetve a demokráciáért. Mindenesetre amit a nyílt társadalomról hirdet, az teljes ellentétben van a hatalom szándékaival. A jelentés hozzáteszi, hogy erős hazai ellenzék híján Orbán Viktor az üzletembert, valamint Brüsszelt tette meg fő ellenfelévé a választási kampányban. Legutóbb pedig már arról beszélt, hogy a Soros által finanszírozott NGO-k pártként akarnak fellépni a korteshadjáratban.

Euractiv

A Nyílt Társadalom jó munkát végez Magyarországon, Orbán Viktor mégis új célpontot talált a befektető és emberbarát Soros György személyében – írja a Nyílt Társadalom Kezdeményezés Európáért igazgatója. Goran Buldioski szerint a legutóbbi nemzeti konzultáció valójában újabb politikai hadjáratot jelent, miután az EU hivatalosan megrótta Magyarországot az „Állítsuk meg Brüsszelt!”-kampány miatt, amire korábban egyetlen más tagállam esetében sem volt példa. A kormányfő azt állítja, hogy van Soros-terv, pedig nincs is. A konzultáció kérdőívei szakemberek szerint manipuláltak. A kérdés azonban az, hogy mi az értelme ennek a folyamatos hadakozásnak, ami amúgy ismert populista taktika. Miért éppen Sorost pécézték ki, mik az okok és mi lesz ennek az államilag gerjesztett idegengyűlöletnek a következménye?

A Nyílt Társadalom Alapítványok jó 30 év alatt 400 millió dolláros támogatást adtak Magyarországon. Szerepet játszottak a szocializmus megbuktatásában, segítettek a politikai és gazdasági átmenetben. Közreműködnek a legrászorultabbak ellátásában, azon kívül egyengetik a civil társadalom fejlődését. A vörös iszap katasztrófa áldozatainak rendkívüli segélyt folyósítottak, a CEU pedig már igen elismert tanintézmény lett. Az alapítványok az idén világszerte 940 millió dollárt költenek, több mint 100 országban. Ebből tavaly Magyarországra 3,6 millió jutott. Kevesebb, mint amennyit a nemzeti konzultáció felemésztett. Így nevetséges az az állítás, hogy a NyTA bármiféle fenyegetést jelentene az országra nézve.

A legtöbb megfigyelő egyetért abban, hogy Soros kényelmes célpont, amelyet Orbán felhasználhat arra, hogy mozgósítsa erőit a választás előtt. Mások arra emlékeztetnek, hogy az antiszemitizmussal átitatott sajtókampány a társadalom sötét démonait ébreszti fel. A Nyílt Társadalom Alapítványok az ideológiában a szólásszabadságot, az átláthatóságot, az kormányok és társaságok elszámoltathatóságát képviselik. Amikor a miniszterelnök megkérdőjelezi mindazok legitimitását, akik más állásponton vannak, mint ő, akkor igazolja tekintélyelvű lépéseit, figyelmen kívül hagyva az alapítvány értékes munkáját, egyben valótlanságot állít arról. Elemzők kiemelik, hogy ez a kampány is el akarja leplezni a társadalom igazi állapotát. Hogy 2004 óta több mint félmillióan hagyták el az országot. Akik maradtak, azoknak a fele nem engedheti meg magának a nyaralást. Súlyos helyzetben van az egészségügy, illetve az oktatás. Mindenki láthatja, hogy a társadalom befelé fordul, köszönhetően egy kormánynak, amely az unió tagja. És ez rossz mind Magyarországnak, mind az EU-nak.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.