2018. augusztus 28., kedd

KRUGMAN: TRUMPÉK A FIDESZ AMERIKAI VERZIÓJA SZERETNÉNEK LENNI

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: HVG.HU
2018.08.28.


A Nobel-díjas közgazdász szerint ha a novemberi választásokon Amerikában nyernek a republikánusok, akkor az USA egy új Magyarországgá válhat.

Ismét Magyarországról ír véleménycikkében Paul Krugman, a Nobel-díjas közgazdász és a New York Times kolumnistája, aki azt veti fel, hogy hamarosan az Egyesült Államokban is teret hódíthat az illiberalizmus.

A cikkben Krugman felidézi, hogy egy barátja a berlini fal leomlásakor már azzal viccelt, hogy a kommunista ideológia bukásával Kelet-Európa visszatérhet a történelmi gyökereihez, amely a fasizmus, majd összefoglalja, hogy Lengyelországban és Magyarországon is olyan "illiberális" rendszerek alakultak ki, amelyek fenntartják ugyan a formális választásokat, de megszüntették az igazságszolgáltatás függetlenségét, elnyomják a sajtószabadságot, intézményesítették a korrupciót és delegitimálták egyet nem értést, ezzel egy egypártrendszerhez hasonló uralmat építve ki.

Krugman azt írja, bár Amerikában sokáig azt gondolták, hogy az ottani demokratikus és szabad hagyományok miatt nem lehetséges egy hasonló eltolódás a zsarnokság felé, szerinte aki ma is ezt mondja, az szándékosan becsukja a szemét, az amerikai republikánus párt ugyanis nagyon is szívesen lenne a lengyel Jog és Igazságosság, vagy a magyar Fidesz amerikai verziója.

Krugman ezután példákat hoz erre a republikánusok intézkedései közül: Észak-Karolinában, miután demokrata kormányzót választottak, az utolsó pillanatban olyan jogszabályt fogadtak el, amely megvonja a kormányzó hatalmának egy részét; Georgiában a fekete kerületekben szavazóhelyiségeket próbáltak bezárni; Nyugat-Virginiában pedig a teljes állami legfelsőbb bíróságot lecserélték párthű emberekre. Krugman szerint ezek a példák arra utalnak, hogy a jelenlegi republikánus párt nem tartja magát a demokratikus hagyományokhoz, és mindent megtesz, hogy megtartsa a hatalmát.

A közgazdász szerint országos szinten sem jó a helyzet, és ha a novemberi félidős törvényhozási választásokon a republikánusok megtartják a szenátusban és a képviselőházban is a többségüket, akkor az USA "egy új Lengyelországgá vagy Magyarországgá válik, hamarabb, mint azt el tudnánk képzelni"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.