2019. március 14., csütörtök

MIRE MEGÉRKEZIK A BÉREMELÉS, NEM LESZ KI ÁTVEGYE

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2019.03.14.


Óriási lemorzsolódás a fiatalok körében, és az elöregedő pedagógusok nyugdíjba vonulásának fenyegető réme miatt nagy bajban van a pedagógusszakma. A kormány fizetésemeléssel, óraszámcsökkentéssel, a felső tagozatok összevonásának tervével próbál megoldást találni, a szakszervezetek nem optimisták - szolidaritási sztrájkra készülnek március 14-én.

Ma sztrájkolnak a köztisztviselők a romló munkakörülményeik miatt, a velük szolidáris pedagógusok pedig kétórás szolidaritási sztrájkba lépnek. A reggeli 8 órás időpont nem a legjobb az iskoláknak, mivel sok helyen ekkor rendezik a március 15-i ünnepséget, úgyhogy annyi engedményt tesz a szakszervezet, hogy ahol a reggeli sztrájk egybeesik az megemlékezésekkel, ott nem akadályozzák az ünnepséget.

Röghöz kötés az iskolában

Bár a tanárok és óvópedagógusok ezúttal a közszolgák kiállását támogatják, ez nem jelenti azt, hogy ne lennének meg a saját gondjaik, ilyen például az utánpótlás, amelyről mellbevágó adatokat sorolt Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke: a tanári pályát választó egyetemisták-főiskolások 40 százaléka nem fejezi be a felsőoktatási tanulmányait (vagy máshol fejezi be), 30 százalékuk a diploma után egy, 30 százalékuk pedig 4-5 éven belül elhagyja a pedagógusi pályát.

A tanári pálya vonzóbbá tételére találta ki az állam 2013-ban a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programot, amelyben jelenleg félévente 125 ezer, 250 ezer vagy 375 ezer forintot nyerhetnek el a tanár-, vagy gyógypedagógus hallgatók. A rendszert úgy találták ki, hogy nagyobb eséllyel kap magasabb ösztöndíjat az, aki hiányszakon tanul, aki pedagógushiányos régióban kíván majd tanítani és persze akinek jobb a tanulmányi eredménye. Az ösztöndíjasok azt vállalják, hogy a diplomaszerzést után pedagógusként helyezkednek el és minimum annyi ideig azok is maradnak, amíg az ösztöndíjprogamban részt vettek. A szakszervezeti vezető tapasztalatai szerint ha valaki 5-6 évig kitart a pedagógus hivatása mellett, akkor már átlépett egy olyan lélektani határt, amely után nem hagyja ott ezt a szakmát. A hvg.hu információi szerint 400 olyan tanár kezd jövőre dolgozni, aki részt vett az ösztöndíjprogramban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.