2020. július 17., péntek

ÚGY JÖTT BE HÉTFŐN AZ EGYIK DOLGOZÓ, HOGY HÁROM NAPJA NEM EVETT

24.HU
Szerző: BAKSA ROLAND
2020.07.16.


Egy néhány száz főt foglalkoztató, magyar tulajdonú, budapesti központú autóipari cégnél május 5-én igényelték az összes alkalmazottra az állami bértámogatást, és bár ott sem volt gyors az elbírálás – ahogyan arra több fővárosi vállalkozásnál panaszkodtak –, május végén némi telefonálgatás után megkapták a határozatot arról, hogy a kérelmüket elfogadták. Okkal gondolhatták, hogy a dolgozók június 12-ig megkapják számlájukra az államkincstártól a bértámogatást. (A juttatást közvetlenül az alkalmazottaknak utalja az állam.) A cég, ahogy szokta, kifizette 8-áig a bért, noha a forgalom durva visszaesése miatt kénytelenek voltak a felére visszavenni a dolgozók munkaidejét és ezért a bérüket is.

A bértámogatás azonban csak nem akart megérkezni – mesélte el a 24.hu-nak a cég egyik munkatársa. Morgolódtak a munkások, mert még június 23-án sem érkezett meg egy fillér sem az államtól hozzájuk, ezért a cég illetékese felhívta az államkincstárat, hogy hol késik a támogatás. Azzal nyugtatták, hogy 25-éig mindenki megkapja a juttatást.

De június 25-éig is csupán a dolgozók tizedének a számlájára érkezett meg az ígért állami segítség. Még a múlt hét elején is voltak néhányan, akik még mindig nem kapták meg a májusra vonatkozó összeget. Eközben a cég már a július elején esedékes, a júniusi munka utáni bért is kifizette az alkalmazottaknak.

Az alkalmazottak jelentős részének az alapbére minimálbér vagy ahhoz közeli, ezért nekik komoly érvágás volt a keresetük lefelezése. Az állam azt ígérte, hogy a kieső rész 70 százalékát (de legfeljebb nettó 75 ezer forintot) kipótolja, ám mivel ez hetekig nem történt meg, sokan türelmetlenné váltak, csalódtak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.