2020. augusztus 28., péntek

KÖZGAZDÁSZOK: A RENDSZER NYERTESEINEK OSZTOZNIUK KELL A VÁLSÁGKEZELÉS TERHEIBEN

24.HU
Szerző: 24.hu
2020.08.28.


Úgy látják, az Orbán-kormány nem a legnehezebb helyzetben lévőknek segített.

Áprilisban tizenöt magyar közgazdász azt javasolta a kormánynak, hogy a koronavírus-járvány nyomán kibontakozó gazdasági válság kezelésekor közvetlen költségvetési juttatásokkal törekedjen a munkahelyek megőrzésére, a szociális válság kezelésére. Szerintük csak találgatni lehet, hogy az Orbán-kormány a Romániától az Egyesült Államokig húzódó konszenzussal ellentétben miért nem a legnehezebb helyzetbe kerülteknek segített, de az eredmény ismert: a térségben a magyar gazdaság esett vissza a legnagyobb mértékben, a második negyedévben 13,6 százalékkal. Mindeközben megugrott az infláció, különösen a létszükségleti cikkek árai nőttek, például az élelmiszereké. A visszaesés a legrosszabb helyzetben élőket sújtja a legnagyobb mértékben – írják most, majd részletesen is elemzik az elmúlt hónapok válságkezelését.

- A kormány alig költött a munkahelyek megőrzésére, a kisebb cégek és munkavállalóik támogatására. Emiatt tömegesen vesztették el az emberek a munkájukat vagy kénytelenek azóta is jelentősen csökkentett bérekért dolgozni. A munka nélkül maradók egy jelentős része semmilyen támogatást nem kap az államtól.
- A válság következtében tömegesen kerülnek a szegénységi küszöb alá eddig stabil megélhetéssel rendelkező emberek. A bevezetett intézkedések közül szinte teljesen hiányoznak a tömeges elszegényedést enyhítő lépések.
- A válságkezelésre költött összegek jelentős részben néhány rosszul kiválasztott iparágba, illetve gyakran kormányközeli üzletemberek cégeibe kerültek. Az elhúzódó koronavírus válság miatt az idegenforgalomba fektetett százmilliárdok más területeken sokkal jobban hasznosulhatnának. Jelentős összegek mentek el értelmetlen propagandára.
- A kormány nem ad naprakész tájékoztatást a munkanélküliség alakulásáról, a visszaesés területi és elosztási hatásai, a bércsökkentések mértéke, a bevezetett programok hatásai ma sem ismertek.

Bihari Péter, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Felcsuti Péter, Győrffy Dóra, Király Júlia, Mellár Tamás, Nagy Zoltán, Oblath Gábor, Palócz Éva, Petschnig Mária Zita, Prinz Dániel, Riecke Werner, Scharle Ágota és Vértes András ezután a válságkezelés javítása érdekében a következőket javasolja:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.