2020. szeptember 23., szerda

A JÁRVÁNYÜGYI VÉDEKEZÉSÜNK EGY KABARÉ (LENNE, HA NEM VÉRRE MENNE A JÁTÉK)

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.09.23.


A Nemzeti Népegészségügyi Központ új eljárásrendet dolgozott ki: Müller Cecília és Kásler Miklós úgy határozott, hogy a tünetek alapján, a háziorvos PCR-teszt nélkül is fertőzöttnek minősítheti a pácienseket. A háziorvosok számára az a központi iránymutatás, hogy ha gyanúsnak vélik az esetet, végeztessék el a vizsgálatot, de az már az orvos döntése, ki, hogy ítéli meg a beteg állapotát. Ez utóbbi mondat Müller Cecília tiszti főorvostól származik, és az operatív törzs hétfő reggeli online sajtótájékoztatóján hangzott el, újságírói kérdésre. Komáromi Zoltán, háziorvos, a DK egészségpolitikusa lakonikusan csak annyit mondott erre, „Nem normális dolog, hogy egy háziorvos pusztán egy telefonbeszélgetés alapján úgy mondja ki a verdiktet, hogy mellőzi a PCR vizsgálatot”


Komáromi Zoltán azt mondja, „ha én lemondok arról a lehetőségről, hogy egy fertőző betegség gyanúja esetén a fertőzést igazoljam, vagy kizárjam – mert a PCR arról szól, hogy a páciensnek vannak tünetei, amelyek egyébként hasonlatosak a náthához, az influenzához, a felső légúti bakteriális és vírus okozta fertőző betegségekhez –, ha én lemondok arról a lehetőségről, hogy pontos mikrobiológiai diagnózist állíthassak fel, akkor megérdemlem a sorsomat. Ez ilyen egyszerű.

Ha jelentkezik valaki és elmondja azokat a tüneteket, amelyek alapján nekem Covid-gyanúsnak kellene ítélnem, és én kitöltöm a csekklistát, azt átküldöm a mentőknek, akkor itt jön az újabb probléma. A mentők ugyanis nem aznap, nem másnap, hanem általában 72 órán belül jönnek. Amikor gyorsan meg lehetne találni egy vírussal megfertőzött beteget, és azonnal el lehetne rendelni az elkülönítését, inkább hagyjuk, hogy jöjjön-menjen, bármit csináljon. Ráadásul a legújabb eljárásrend szerint, nekem kellene elrendelnem a karantént – hatósági jogkör és eszközrendszer nélkül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.