2020. szeptember 23., szerda

LÁZÁLOM ÉS VALÓSÁG – ORBÁN VIKTOR SZERINT A VILÁG

MÉRCE
Szerző: SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR
2020.09.22.


„Szólj! s ki vagy, elmondom.– Ne tovább! ismerlek egészen”


Magyarország miniszterelnöke írt egy nagyszerű cikket a Magyar Nemzetbe. Ezt pontosan úgy értem, mint Vörösmarty a Szózatban a „nagyszerű halált”: a miniszterelnök egy nagy méretű cikket írt.

Vörösmarty szavait is sokszor félreértik, és azt gondolják, hogy a magyar nemzet halála szerinte fennkölt lenne és megható, ezért érdemes tisztázni, hogy mindkét esetben egész másról van szó. Ez például egy nagyon hosszú cikk volt. Nagyon, nagyon hosszú. Úgy is mondhatnám, hogy kimerítő cikk volt, ami jelenthet teljességre törekvőt, és azt is, hogy dögletesen unalmas. A miniszterelnök cikkére szerintem inkább az utóbbi vonatkozik.

Azt elismerhetjük, hogy a cikk egy lendületes retorikájú kísérlet arra, hogy az országot tíz éve egyre kevésbé korlátozott hatalommal irányító miniszterelnök megfejtse számunkra, mi történik körülöttünk itthon és a nagyvilágban, hogy mi történik velünk és miért, s hogy ebben a történetben mi az ő szerepe, és mi az ellenzéké.

Ráadásul elemelve az egészet az elmúlt hónapokat meghatározó járványügyi problematikától és új irányt kívánva adni a hazai belpolitikának. Mint ilyen, ez is csak egy újabb a sorban a miniszterelnöki életművön belül, amely máris számtalan hasonló beszédet, interjút és egyéb politikaformáló szándékkal született szöveget tartalmaz. Van, akit érdekelnek a miniszterelnöki életmű újabb és újabb darabjai, van, akit kevésbé. Engem egyre kevésbé.

De nem csak azért nem érdekes, ami a cikkben van, mert már láttunk ilyet, hanem két, ennél sokkal lényegesebb okból. Az egyik, már lassan megszokottnak tekinthető ok, hogy a miniszterelnök szavaiban legalább annyi a tudatos provokáció, trollkodás mint valódi válasz valódi problémákra.

Sokan nem értenek egyet ezzel, de már jó ideje azt látom, hogy ezek a szövegek tartalmi értelemben üresek.

Lelkesítik a tábort, provokálják az ellenfeleket, és sulykolják azt, hogy Magyarország miniszterelnöke nem csak a hatalom kedvéért akarja magának a hatalmat, nem csak a játék öröméért játssza a politikát, nem is a rokonsága, barátai és üzletfelei gyarapodásáért, hanem, mert van egy Üzenet, egy Megfejtés, egy Ügy, egy Igazság, amelynek ő a hordozója, egyúttal első számú bajnoka is.

Csak hát ettől még nincs rendben, amiket mond, és még arról sem feltétlenül tudja meggyőzni az embert, hogy legalább komolyan gondolja. Politikája tényleges tartalmával kapcsolatban éppen elég sok minden tudható abból, amiket eddig csinált, és sejthető, hogy a jövőben miket fog, ebből a szempontból is teljesen fölösleges erre a dolgozatra időt és energiát pazarolni. Én is csak szakmai alázatból rágtam magam keresztül rajta, és még így is megbántam minden percét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.