2020. december 12., szombat

HARASZTI MIKLÓS: ORBÁN TOVÁBB LOPHAT

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Szerző: BOLGÁR GYÖRGY
2020.12.11.


Az európai autokraták most kaphattak volna egy nagy leckét, de nem ez történt. Angela Merkel régimódi, kompromisszumra törekedő politikája érvényesült.

Egyetlen előnye van az Európai Unióban most kötött megállapodásnak, hogy a jogállamiság szó bekerült a jogrendbe. Azt a problémát azonban, ami a maffiaállam lényege, tehát a rendszerszerű lopást, nos, azt nem kezeli. Így látja Haraszti Miklós író, az SZDSZ egykori politikusa.

Véleménye szerint a magyar és a lengyel miniszterelnök csupán taktikai fegyvernek tekintette a vétót. Eszük ágában sem volt valóban vétózni, hiszen szükségük van az uniós pénzre. Angela Merkel pedig a zárt ajtók mögötti tárgyalásokon ragaszkodott a régi uniós politikához, vagyis kompromisszumot akart kötni, mindenáron.

Haraszti Miklós szerint nem lett volna erre szükség. A 25-ök, vagyis a Magyarország és Lengyelország nélküli unió, lehívhatták volna a helyreállítási alaphoz szükséges pénzt, ezt a bankvilágban már előkészítették. A költségvetés pedig mehetett volna a korábbi metódus szerint. Új korszak nyílhatott volna az Európai Unió történetében, amelyben nincs szerepük a renitenseknek. Az autokrata vezetők kaphattak volna egy vaskos leckét. Nem ez történt.

A megállapodás kizárja a jogállamiságot sértő magatartások kezelését. Nem veszi figyelembe, hogy Magyarországon olyan törvényeket hoznak, amilyeneket csak akarnak. Aztán bármi történik, lehet arra hivatkozni, hogy az a magyar törvényeknek megfelel. Hogy nemzetközi jogot sért? Az momentán kit érdekel?

Haraszti Miklós szerint Angela Merkel szükségtelen engedményt tett, aminek az a következménye, hogy Orbán Viktor tovább lophat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.