2020. május 6., szerda

TITKOLÓZÓ KORMÁNY: EDDIG IS SZŰK VOLT AZ ÜVEG NYAKA, DE MOST A DUGÓT IS BELEVERTÉK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: OROSZI BABETT
2020.05.06.


Akár 90 napig is elhúzhatják a minisztériumok, állami cégek a közérdekű adatigénylésekre való válaszadást, ha az igénylés teljesítése szerintük a vészhelyzettel összefüggő közfeladataik ellátását veszélyeztetik. Bár elsőre úgy tűnhet, ez a kitétel nagyban leszűkíti azoknak a körét, akik 90 napig várathatják a kérdezőt, valójában egy gumiszabályról van szó: bárki bemondhatja, hogy emiatt hosszabbít, vélhetően senki sem fogja ellenőrizni a magyarázat valóságtartalmát.

Milyen a Kínából érkezett tesztek és maszkok minősége? Mennyi ezek közül a használhatatlan? Az Országos Mentőszolgálat pontosan mely gyorsteszteket használja a koronavírusos betegek kiszűrésére?

Azokat, amelyek a különböző tanulmányok szerint totálisan megbízhatatlanok? Hány kórházi ágyat szabadított fel az adott intézmény, pontosan hány beteget kellett hazaküldeni? Hány koronavírusos embert találtak az idősotthonban/hajléktalanszállón?

Ezek olyan kérdések, melyeket érdemi válaszok híján legfeljebb közérdekű adatigénylésekkel lehetne kideríteni. Csakhogy, a veszélyhelyzetre hivatkozva a közérdekű adatigénylések megválaszolásának határidejét kétszer 45 napra tolta ki az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent hétfő esti kormányrendelet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.