2020. május 6., szerda

KOMOLY BAJBAN VAN SOK HATÁRÁTKELŐ NAGY-BRITANNIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.05.06.


Elsősorban azoknak van aggódni valójuk, akik kevesebb, mint öt éve élnek a szigetországban és az elmúlt hetekben a járvány miatt elveszítették a munkájukat. Nincsenek kevesen és nem csak közép- és kelet-európaiak vannak köztük.

Sok olyan uniós állampolgár van, aki életében először most kénytelen valamilyen segítségért folyamodni az Egyesült Királyságban, mondjuk azért, mert elveszítette a munkáját a járvány miatt.

Elvileg nem kellene, hogy bármilyen probléma legyen, hiszen az Európai Unió és az Egyesült Királyság között kötött megállapodás szerint az év végéig átmeneti időszak van a Brexitben és London garantálta az uniós állampolgárok jogait.

Leginkább azok vannak bajban, akik kevesebb, mint öt éve élnek a szigetországban és megkapták ugyan az „előzetesen letelepedett jogállást” (pre-settled status), csakhogy most kiderült, nem jogosultak automatikusan a munka nélkül maradottaknak vagy a rosszul fizetett munkavállalóknak járó Universal Credit névre hallgató juttatásra.

Sokakat annak ellenére elutasítanak, hogy megfelelnek minden kritériumnak – panaszkodott a Politicónak a londoni Olasz Tanácsadó Központ igazgatója, Maurizzio Rodorigo.

Bizonyítani kell

A probléma az úgynevezett „right to reside” elvárás, aminek lényege, hogy aki kevesebb, mint öt éve él az Egyesült Királyságban, annak bizonyítania kell, hogy vagy megfelelő anyagi forrásokkal rendelkezik, hogy eltartsa magát, vagy egyéni vállalkozó, de legalábbis aktívan munkát keres.

Március végéig 1,3 millió európai uniós állampolgár kapta meg ezt a bizonyos „előzetesen letelepedett” státuszt, közülük elég sokan aggódhatnak most, hogy nem felelnek meg a támogatási feltételeknek. (A letelepedett státusszal rendelkezők mindenre jogosultak.)

„Ezekben a napokban sok olasz hív minket. Kirúgták őket, esetleg nulla órás szerződéssel dolgoztak, most pedig nincs munkájuk, semmilyen bevételük. Akadnak, akik megfelelnek a bevételt megkövetelő előírásnak, mégis elutasítják a jelentkezésüket” – mondta Maurizzio Rodorigo.

Áprilisban az uniós polgárok jogaiért kampányol szervezet, a The3million levelet írt Priti Patel belügyminiszternek és a nyugdíjakért felelős Thérèse Coffey-nek felemlegetve a problémákat és azzal vádolva meg az Egyesült Királyságot, hogy nem tesz eleget a Brexit-egyezményben foglaltaknak.

A kormány ugyanakkor azt állítja, hogy biztosítják minden EU-állampolgár jogát és a nemrégiben az országba érkezett uniós bevándorlókkal kapcsolatos kikötések mindig is részei voltak a szabályozásnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.