2021. június 26., szombat

CHARLES GATI: A JÖVŐ ÚJRA AZ INTEGRÁCIÓ ÉS A DEMOKRÁCIA FELÉ HAJLIK

NÉPSZAVA
Szerző: HORVÁTH GÁBOR
2021.06.26.


Világszerte visszahúzódóban a populista hullám, de az új rendhez még Putyin is előbb fog alkalmazkodni, mint Orbán – nyilatkozta a Népszavának Charles Gati professzor, aki figyelmeztet: az atlanti vonat már elhagyta az állomást.


Van-e ok a derűlátásra, esély az amerikai-orosz kapcsolatok javulására a genfi csúcstalálkozó nyomán? 

2021 nyarán egy új, történelmi fordulat kezdetén állunk. Az elit- és tudomány-ellenes, szélsőséges, populista, nacionalista hullám az utolsó éveit éli, befolyása máris csökkent az utóbbi időszakhoz képest. Az atlanti szövetség visszanyerte korábbi jelentőségét. Boris Johnson brit miniszterelnök, akit nem sokkal ezelőtt még Donald Trump elvtársának tekintettünk, most lelkesen egyetért a demokrácia értékein alapuló politikát hirdető Joe Bidennel. Marine Le Pen ellenben nagyon csalódottan nyilatkozott szélsőjobboldali pártja legutóbbi szerepléséről a francia regionális választásokon. A zöldek németországi népszerűsége példamutató, Netanyahu megbukott Izraelben, az osztrák politika pedig ismét a centrum felé vette az irányt. A populista lengyel párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elvesztette támogatóinak egyharmadát, s hasonló a helyzet Szlovéniában is. Magyarországon egyelőre még csak bizakodni lehet, de erre van ok: a Fidesz ellen felvonuló koalíció győzelme 2022-ben reális lehetőség. Persze bőven vannak a világban negatív fejlemények is, de mégis örülnék, ha a többnyire pesszimizmusra hajló magyar értelmiség is észrevenné a pozitív esélyeket és változásokat. Hozzáteszem, hogy a történelemben persze semmi sem végleges, lesz hátraarc, lesz kultúrharc és feltehetően háború is, a diktatúrák és a diktatúrácskák hatalom iránti ragaszkodása aligha változik, univerzális probléma marad a múlt átfestése az éppen divatos politikai hangulat szellemében, de mégis: sokkal több ok van az optimizmusra, mint egy évvel ezelőtt.

Az amerikai-orosz kapcsolatok javulására is van esély. Putyin részletes nyilatkozata a csúcstalálkozó után, amelyben agyba-főbe dicsérte Bident és kifigurázta azt a Trumpot, aki őt négy éven át a szövetségesének tekintette, nemcsak meglepő fejlemény, de potenciálisan jelentős is. Ilyesmi talán még sohasem fordult elő az amerikai-szovjet vagy az amerikai-orosz kapcsolatokban. Ennek ellenére sok a megoldásra váró probléma, közülük az első az évek óta tartó orosz beavatkozás Amerika politikai és gazdasági életébe a kibertámadások vagy a Facebookon terjesztett álhírek, dezinformációk révén. Ugyanakkor az orosz gazdaság roppant gyenge és nem tud lépést tartani a Kreml politikai ambícióival. A két ország közötti gazdasági egyenlőtlenség - az orosz GDP nagyjából Olaszországéval vagy Kalifornia államéval hasonlítható össze - és Putyin ebből fakadó kisebbségi érzése szinte megoldhatatlan dilemma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.