2021. június 26., szombat

BALÁZS PÉTER: ILYEN NYERS KRITIKÁT ORBÁN SZEMTŐL SZEMBE MÉG NEM KAPOTT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.06.26.


Balázs Péter egyetemi tanár, volt külügyminiszter és uniós biztos úgy gondolja, Orbán Viktor azzal már egy kicsit meghátrált, hogy nem mert elmenni a magyar-német Eb-meccsre. Azzal pedig, hogy nem hódolhatott legnagyobb szenvedélyének, a focinak, ő már megkapta a maga egyéni szankcióját. Számára ez volt a legnagyobb büntetés. Csakhogy majd meglátjuk, hogy mi lesz a folytatás, mert az ügy nem áll meg itt. Az Európai Bizottság nagyon elszánt, hogy kivizsgálja a pedofil-törvényt, és az Általános Ügyek Tanácsának ülésén 17 tagállam – ami nagyon nagy többség – írt alá egy nyilatkozatot a homofób törvény ellen. Az biztos, hogy a miniszterelnök tudatosan húzkodja az unió bajuszát, számított arra, hogy konfliktus lesz, de arra nem, hogy a futball Eb kellős közepébe odapottyan a téma. Politikai lendületet azáltal kapott, hogy pontosan a magyar-német meccs közepére került az Európa Bajnokság reflektorfényébe. Az biztos, hogy Orbán régóta szembenáll az EU-val, és ott gyalázza, ahol tudja, de ugyanakkor számításba kell vennie, hogy a hazai közvélemény többsége unió-párti. Lehet, álmodik arról, hogy kivigye az országot az EU-ból, de Balázs Péter nem hiszi, hogy meg merné tenni.


– Az Európa Tanács csütörtöki ülése nem tűnt Magyarország számára békésnek. A brüsszeli találkozón több állam- és kormányfő megkérdőjelezte Magyarország európai uniós tagságának létjogosultságát. Vajon tudta-e Orbán, amikor homofób módosítókkal elfogadták a pedofil törvényt, majd Áder aláírta azt, hogy ezzel kinyitotta az EU-ban Pandora szelencéjét?

– Arra valószínűleg számított, hogy nem fogják megtapsolni érte, fog kapni kritikát, netán kötelezettségszegési eljárást is kiválthat vele, még akkor is, ha becsomagolták egy salátatörvénybe, és nem könnyű a nyomára bukkanni. Mikor én megpróbáltam elolvasni, azt láttam, hogy darabokban van szétszórva, különféle módosításokban. De ő számított arra – bizonyára ismeri annyira az uniót –, hogy ebből konfliktus lesz. Amire nem számított, az az, hogy a futball Eb kellős közepébe odapottyan a téma. Tudniillik az erősítette fel igazán. Ha most nincs az Eb, akkor jön egy sima csúcs, ott megmorogják, számon kérik, de nem kap ekkora publicitást a dolog. Politikai lendületet azáltal kapott, hogy pontosan a magyar-német meccs közepére odakerült az Európa Bajnokság reflektorfényébe. Azzal, hogy a német kapus felhúzta a szivárványszínű karszalagot, a stadionkivilágítási téma elindult az UEFA-val, és másokkal, nagyon erős publicitást kapott a téma, és erre reagáltak tulajdonképpen a politikusok. Már nem tehette meg senki, hogy szó nélkül hagyja, és a kormányfőknek itt jött kapóra az európai csúcs. Amikor bevonulnak, meg szoktak állni az újságíróknál, akik a legaktuálisabb dolgokra kérdeznek rá. Most ez volt a legaktuálisabb, a kormányfők sorozatban nyilatkoztak, és ez folytatódott az első vacsorán. Ami onnan kiszivárgott, azt sem a Fidesz, sem Orbán nem teszi a kirakatba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.