2021. július 20., kedd

PEGASUS, A SZÁRNYAS TRÓJAI FALÓ: ÍGY MŰKÖDIK A VILÁG LEGFEJLETTEBB KÉMSZOFTVERE

QUBIT
Szerző: HEGYESHALMI RICHÁRD
2021.07.19.


A program az androidos és IOS-es készülékek gyenge pontjait keresi. Aktiválhatja a készülék kameráját, mikrofonját, GPS-ét, megfigyelheti a levelezést és az üzenetküldést, és olyan szoftverekbe férkőzhet be, mint a Gmail, az iMessage, a Viber, a Facebook, vagy a Telegram. Több biztonsági szakértő szerint csak úgy szabadulhatunk meg tőle, ha kidobjuk a fertőzött telefont.

Emberi jogi aktivistákat, újságírókat, politikusokat és ügyvédeket, köztük magyar újságírókat figyeltek meg egy kiberhadviselésre és megfigyelésre szakosodott izraeli cég által fejlesztett szoftverrel, a Pegasussal. Bár a kémszoftvert eredetileg a szervezett bűnözés elleni eszköznek szánták, úgy tűnik, az NSO Group által fejlesztett eszközt több autoriter kormány is megvásárolta.

Az évtized megfigyelési botrányának ígérkező esetben ötvenezer személy lehet érintett; nagyjából ennyien szerepelnek a potenciális célpontok listáján. Azt mostanáig nem sikerül tisztázni, hogy honnan szivároghatott ki a lista, és az sem világos, hogy közülük hánynak a telefonjára telepítették a Pegasust.
Láthatatlan, de igen hatékony

Alighanem a Pegasus minden idők leghatékonyabb kémprogramja, amit magáncég gyártott: a szoftver a célszemély eszközére telepítve 24 órán át megfigyelheti minden aktivitását. 2016 augusztusában azonosították, miután egy emberjogi aktivista gyanúsnak tűnő linket kapott az iPhone-jára. A nyomozás kiderítette, hogy a telefont egy addig ismeretlen kémszoftverrel (spyware) fertőzték meg.


„A Pegasus moduláris malware (kártékony szoftver). Miután leszkenneli a célszemély eszközét, telepíti a szükséges modulokat, amelyeket az illető üzeneteinek és leveleinek elolvasására, a hívások lehallgatására, képernyőfotók készítésére, billentyűzetfigyelésre, a böngészési előzmények és a kontaktlista kinyerésére, és hasonló tevékenységekre használnak. Gyakorlatilag a célszemély életének minden aspektusát kifürkészhetik vele.”

írta a Kaspersky Lab 2017-es jelentésében a Pegasusról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.