2021. augusztus 10., kedd

POLYÁK GÁBOR: A KÖZMÉDIA KORMÁNYVÁLTÁS UTÁN IS HŰSÉGES MARADNA A FIDESZHEZ EGY DARABIG

KLUBRÁDIÓ
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2021.08.09.


Nem számíthatunk a közmédia gyors átrendeződésére egy esetleges kormányváltás esetén sem – véli Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője. A jogász szerint, ha bukik a mostani a kormánypárt, a vezető pozícióban működő szerkesztők egy ideig akkor is biztosan hűségesek maradnak a Fideszhez
.

Mire számíthat a közmédia kormányváltás esetén? Meglehetősen sokan, köztük nem kevés kormnánypárti is úgy vélekedik, hogy tök felesleges hozzányúlni, hiszen azt senki nem nézi.

Polyák Gábor médiajogász, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője úgy látja, hogy a közmédiának összességében van olyan nézettsége, mint a nagyobb kereskedelmi csatornáknak.

Hozzátette, a Magyar Távirati Iroda is része ennek a konglomerátumnak, amely nélkül szerinte a legnagyobb hírportálok sem tudnának működni.

Európában rendhagyónak nevezte ugyanakkor, hogy a Médiatanács elnökét kilenc évre jelölik ki. Azt is megjegyezte, hogy minden változás magával hozza az átrendeződést a magyar médiában. Kétharmados többség nélkül Polyák nem látja, hogy egyszerűen, akárcsak békésen át lehetne rendezni a közmédiát. Több mint tíz éven keresztül egy kétharmados többség pénzelte ezt a médiumot, ami egy bizonyos könnyelműséget magában hordoz.

Abban mindenesetre biztos, hogy a vezető tisztségeket betöltő alkalmazottak, szerkesztők meglehetősen hosszú ideig lojálisak lesznek a Fideszhez, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az elszámoltatás minden módját meggátolják. Ebben kapóra jön a sajátos könnyelműség, amivel az állami pénzeket kezelték, és amelyek sorsa így lekövethetetlenné válik. Az sem támadhatatlan alternatíva, hogy az új kormány a függetlenség égisze alatt létrehoz egy új médiumot. Erre a Fidesz azt fogja mondani, hogy "hiszen ott a (hozzájuk hűséges) közmédia". A Fidesz mindent meg fog tenni azért, hogy a neki nem tetsző médiumok közszolgálatiságát megkérdőjelezze, ezért akár Brüsszelig is kész elmenni.

Polyák egy kormányváltást követően nem bízik a gyors átrendeződés sikerében. „A gyors megoldás mindig fájdalmas” – tette hozzá. Hosszú szisztematikus és békés megoldásokban reménykedik inkább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.