2021. december 19., vasárnap

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2021.12.15.


A SZERK.


A SZERK.
Ide az örökléttel!

Ilyenkor év vége felé az ember szinte önkéntelen késztetést érez arra, hogy visszatekintsen az elmúlt esztendőre, s felidézze annak legemlékezetesebb, önmagukon s a percnyi fontosságon túlmutató, akár örök tanulságot hordozó momentumait. Idei utolsó lapszámunknál keresve sem tudnánk az effajta számvetésre jobb alkalmat biztosítani.

A SZERK.
Az adakozás ideje

Csak az az áldott jó szívük ne lenne, akkor olyan könnyű lenne haragudni rájuk, hisz’ mégiscsak szétlopták az országot. Jaj, dehogy lopták, pusztán a nevüket adták „a Fidesz politikájának leglényegéhez”, a nemzeti arisztokrácia megteremtéséhez vagy valami hasonló szemenszedett hazugsághoz.

PUBLICISZTIKA

TÁBOR ÁRON
Ébredések
Woke, cancel culture, kritikai rasszelmélet – az új amerikai szélsőjobb nyelvezete és a liberalizmus belső vitái

Mintha csak a brit abszurd humor nagyjai írták volna a forgatókönyvet. A számos BBC-dokumentumfilmből is ismert művészettörténész, Andrew Graham-Dixon november elején a Cam­bridge University legnagyobb vitakörében, a Cambridge Unionban vendégeskedett, és erős német akcentust imitálva parodizálta Hitlert.

INES SABALIĆ
A daytoni pókháló
Lesz-e megint háború Boszniában?

Nagy a nemzetközi tolongás mostanában a Balkánon, és különösképpen Bosznia-Hercegovinában. Ott van a magas rangú amerikai diplomata, Gabriel Escobar, jelenleg nyugat-balkáni különmegbízott. Ugyancsak az Egyesült Államokat képviseli Matthew Palmer, az ő speciális területe „a választási törvény módosítás”, azaz a bosnyák–horvát viszony. Ő ugyan távozófélben van hivatalából, de nem bír elszakadni Boszniától mégsem; a jelek szerint van dolga bőven.

LÁSZLÓ CSABA
A várható örökség
Mi lesz Magyarország költségvetésével?

„Magyarország a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvét érvényesíti” – szögezi le az Alkotmány, újfideszül az Alaptörvény N) cikk (1) bekezdése. A kormány költségvetési gazdálkodása azonban sem nem kiegyensúlyozott, sem nem átlátható, és ha hasonló ütemben folytatódik a választási költekezés, akkor nemsokára fenntartható sem lesz.

EGOTRIP

LÁSZLÓ GÉZA
Visszajátszás
A lakástámogatások paradoxona

A Fidesz gazdaságpolitikájának örök csodafegyvere a lakástámogatás. Bár a technikák és a jogcímek sokat változtak az évek során, a filozófia alig: segítsük a középosztály lakáscélú beruházásait úgy, hogy az építőipar és a bankok is jól járjanak!

VAJDA GERGELY
Zene hetilapra
Ludwig goes to China

Nemcsak Lajos, mindenki odajár. A Kínai Népköztársaság a világ egyik legaktívabb klasszikus zenei piaca. Node! Kinek is kell Beethoven Kínában, és miért?

VÁRADI BALÁZS
Csak semmi politika!
Jászolban

Magyarországon minden télen százak fagynak meg, ezrek élnek az utcán, és milliók jogosan elégedetlenek azzal a hellyel, amit otthonként megengedhetnek maguknak. Ez nem jó így.

SAJÓ LÁSZLÓ
Öt és feles

Játék karácsonykor

BELPOL

INTERJÚ
„Akár kétharmaddal is”
Bojár Gábor vállalkozó az ellenzék esélyeiről

A korrupcióval, a kormány felelőtlen járványkezelésével és az elszabadult inflációval lehet mozgósítani az ellenzéki szavazókat a jövő évi országgyűlési választáson Bojár Gábor szerint. A vállalkozó úgy látja, a választás tétje nem kisebb, mint az, hogy Magyarország tagja marad-e az Európai Uniónak. Interjúnkban arról is beszél, a gazdaság helyreállítását a NER-es cégek visszaszorításával kell kezdeni.

ELVESZTETTE ÁLLÁSÁT AZ EU BÍRÓSÁGÁHOZ FORDULÓ MAGYAR BÍRÓ
A rendszer alkalmatlan

Alkalmatlannak nyilvánították a bírót, aki 2018-ban a luxembourgi bíróságnál kezdeményezett eljárást a „Stop Soros” törvénycsomag egyik sarokpontja miatt. Szabó Gabriella története jól illusztrálja, hogy az önkényes értékelési rendszer hogyan csorbítja a bírói függetlenséget Magyarországon.

MATOLCSY ÁDÁM ÉS MÁS „VÁLLALKOZÓK” A MAGYAR NEMZETI BANK KÖRÜL
Aranyifjak, strómanok

Bár hivatalosan a szerencséjüknek semmi köze az MNB-hez és a Matolcsy családhoz fűződő kapcsolataiknak, a Matolcsy Ádám barátaiként emlegetett fiatal vállalkozók valahogy mégsem tudnak elszakadni a jegybanktól. A bonyolult cégügyek végén az egykori MNB-alapítványi pénzek is feltűnnek.

A SAMSUNG FELFALJA A DUNAKANYART
„Tíz éven belül katasztrófa várható”

Egyre elviselhetetlenebb a Samsung-gyár jelenléte Gödön, vannak, akik emiatt már el is költöztek a városból. A vállalat terjeszkedése a környező települések éle­tét is befolyásolja. A Samsungnak Göd helyett Pest Megye Önkormányzatához eltérített adóbefizetéseit mindeközben Fideszhez köthető szervezetek csapolják le.

INTERJÚ
„Személyes támadásnak veszik”
Fedorkó Boglárka és Ignácz Judit, az Ame Panzh csoport tagjai

Öt értelmiségi roma fiatal (Ame Panzh = Mi öten) indított podcast sorozatot, amelyben nem kímélnek senkit, aki szerintük rosszul kommunikál a romákról, és az őket érintő ügyekről. Alább szó lesz a „fehér megmentő” jelenségről és Márki-Zay Péter ígéretéről is.

MARADHAT ÓVODAVEZETŐ, HA LEMOND A KÉPVISELŐSÉGRŐL
Óvoda a harcmezőn 

Az alábbi történetben nincs direkt pártpolitika, ám abban, ami Magyarpolányban történt, nem lehet nem észrevenni mindannak a hatását, ami 2010 óta zajlik az országban.

KÜLPOL

DMITRIJ MURATOV ÉS A NOVAJA GAZETA NOBEL-BÉKEDÍJA
Oklevél a bástyafalra

Az idei Nobel-békedíj a demokráciáért folytatott megalkuvás nélküli küzdelemért, a szólás, a vélemény és a tájékoztatás szabadságának védelméért járt, s azt találta meg, akit illet. Oroszország demokratikus nyilvánosságának egyik utolsó tartópillérét, a Novaja Gazetát. A döntnökök bátorságánál csak a kitüntetetteké nagyobb.

DMITRIJ MURATOV
A zsarnokság ellenmérge

Beszéd a Nobel-békedíj átvételekor

KÖNYV

INTERJÚ
„Itt az ideje”
Irvin D. Yalom pszichiáter, író

Halálról és életről című könyvét közösen írta halálos beteg feleségével, akit 65 évnyi házasság után, 2019-ben vesztett el. A naplószerű bejegyzések Marilyn Yalom közelgő haláláról, az erre való felkészülésről tudósítanak. A 90 éves szerzőt otthonában értük el telefonon.

ÁCS PÁL
Erényes sátánimádat
Albert Camus: A bukás

Camus 1956 tavaszán jelentette meg A bukás című kisprózáját. A könyv gyors sikert aratott, egyúttal megdöbbenést keltett a francia értelmiség köreiben. Maga az író is meglepődve tekintett új művére, mivel az nemigen hasonlított semmire sem, amit korábban írt.

A magfizika költőisége


Kósa Eszter: Az elszakadásról

KRITIKA

KÖNYV
Egyhelyben
Jonathan Franzen: Keresztutak

Franzent a 2001-ben megjelent, National Book Awarddal díjazott Javítások óta kritikusok és olvasók egyértelműen a kortárs amerikai próza egyik legnagyobbjaként emlegetik. Most megjelent hatodik regénye, a Kereszt­utak a majdani, A Key to All Mythologies (Minden mitológiák kulcsa) című – George Eliot Middlemarchára utaló – trilógia nyitó darabja. A tervezett trilógia egy középnyugati család három nemzedékének történetét meséli el a vietnami háborútól napjainkig.

KÖNYV
Körutazás
Solymosi Bálint: A Rózsafüzér Királynője, avagy egy utazó napjai

Nem mondhatni, hogy kapkodva épülne ez a költői életmű: a szerző több mint egy évtizeddel ezelőtt jelentkezett legutóbb verseskötettel, akkor éppen húsz évvel a debütáló anyaga után. És ha mindehhez hozzávesszük, hogy a középső, 2009-es kötete, a Tiszta sor gyakorlatilag csak egy ciklus erejéig tartalmazott új verseket, tehát az az 1992-ben JAK-füzetként megjelent Műnégert is tartalmazta, még érdekesebbnek tűnik ez az új gyűjtemény.

OPERA
Ami összetartozik
Eötvös Péter: Sleepless / Álmatlanul

Irodalmi példák is igazolják, hogy az álmatlanság gyilkos indulatot kelthet. Eszünkbe juthat rögtön Csehov hátborzongató novellája, az Aludni szeretnék, amelyben a kitaszított, embertelenül tartott kis cselédlány megfojtja a gondjaira bízott csecsemőt.

SZÍNHÁZ
A pillanat hossza
Pilinszky János: Urbi et orbi / Síremlék

Pilinszky 1971-ben látta A süket pillantása című előadást, ettől fogva színházi gondolkodását alapjaiban határozta meg Robert Wilson, akinek a színházában egyenesen a művészet kulcsát látta, s nagyságát Shakespeare-hez, Homéroszhoz, Bachhoz hasonlította.

TÉVÉSOROZAT
Világ proletárjai, egyesüljetek!
Hvang Dong Hjok: Nyerd meg az életed (Squid Game)

Marx Károly munkásságának egyik kevéssé ismert nüansza, hogy a mester előszeretettel használta a vámpirizmus metaforáját a kapitalizmus működésének leírására.

FILM
Elálló fülekkel
Leos Carax: Annette

Minden musical megérdemli a nagyrabecsülésünket, amelyben a természet lágy ölén andalgó lány és fiú, miközben a szívüket perzselő szerelemről adnak tanúbizonyságot egymásnak a „We love each other so much” (számukra) megunhatatlan ismételgetésével, egyszer csak eljutnak a „counterintuitive, baby” (magyarul talán: „az intuícióval ellentétes, baby”) sor kiénekléséig.

FILM
Határhelyzet
Kamir Aïnouz: Mézes szivar

Kamir Aïnouz francia rendezőnő nem tévesztendő össze a világsikerű Egy nő láthatatlan élete című film brazil rendezőjével, Karim Aïnouzzal, nincs is közük egymáshoz – hacsak az nem, hogy mindketten kabilok (igen, mint Zinedine Zidane).

FILM
Csak üzlet
Janicza Bravo: Zola – Egy eszelős hétvége

„Igaz történet alapján” – szól a nyilvánvalóan marketingfogásnak szánt film eleji felirat, hogy aztán cikkek és közösségi médiás posztok sora vesse rá magát, mit is ferdítettek el valójában az alkotók.

KIÁLLÍTÁS
Az origó
Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig

A francia művész (1839–1906) életében csak a kollégái és a barátai (például Zola) szemében számított etalonnak. Amikor 1874-ben megrendezték az impresszionisták első nagy kiállítását, a korabeli „műértőt”, Albert Wolfot sokkolta a tárlat: „A látogató gyanútlanul belép, és rémült szeme elé iszonyú színjáték tárul. Öt vagy hat elmebajos, köztük egy nő, adott itt találkát egymásnak.”

KÖNYV
Gyurka bácsi levelesládája
Szakolczay Lajos: „Szólíts nyugodtan Gyurkának” – Találkozások Faludy Györggyel

Vannak olyan figurái az irodalmi életnek, akikről azt szoktuk mondani, hogy mindenkit ismernek és mindent olvastak.

KÖNYV
Szürke és arany
ÁR&ÁS – Árendás József plakátvilága

„A plakátot epigrammának tekinti, mivel általa is egy gondolatot kell rövid, csattanós formában kifejezni. Ő ezt szimbólumok segítségével, a kétdimenziós kép statikusságának megbontásával és a téma »megfeszítésével« éri el.”

FILM
Lámpaoltás előtt
Peter Jackson: The Beatles: Get Back

Sokan gondolhatják, hogy semmi újat nem lehet mondani a Beatlesről. Ez a tézis most megdőlt: Peter Jackson háromrészes tévésorozata, a Get Back olyan közelségbe hozza a zenekart, amit legfeljebb azok élhettek át, akik ténylegesen ott voltak a környezetükben. Az összesen 468 percnyi filmanyag rendkívül őszinte betekintést nyújt a Beatles késői, problémákkal gazdagon tarkított korszakába, és számos meglepetéssel szolgál.

LEMEZ
Bikaszarv a falon
Taurus Ex-T 25-75-82

Nem mondhatnánk, hogy az egyre szaporodó magyar rocktörténeti leírások fukarkodnának a legenda/legendás szó használatával, illetve az aranybetűs dátumokkal. De ezek közül is kimagasodik a mindössze másfél évig működő Taurus Ex-T 25-75-82 (a továbbiakban: Taurus) együttes bemutatkozása a Budai Ifjúsági Parkban, 1972. május 1-jén.

LEMEZ
World Music: ami közös

a nyelveken, a vallásokon, a határokon túl. Íme, az Egyesült Világ.

LEMEZ
Mi mennyi
Adele: 30

Adele Laurie Blue Adkinsről valószínűleg mindenki hallott már, aki, ha csekélyebb mértékben is beleártotta magát a sztárvilág híreibe: házasodik, azután válik, megszabadul „felesleges” kilóitól, elege lett a koncertezésből, időlegesen visszavonul.

ZENE

INTERJÚ
„Szerencsére ők győztek”
Dinyés Dániel karmester, zeneszerző

A Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetőjével nyelvről, dalokról, zenei képzésről és zenei ízlésről beszéltünk, s az is kiderült, hogy mi a különbség az operaélet és az operajátszás között.

INTERJÚ
„Hogy a saját hangjaimat fedezzem fel”
Lukács Miklós cimbalomművész

Decemberben szólólemezzel jelentkezik, klarinétversenyét novemberben mutatták be. Az immár Prima díjas, a Magyarjazz.hu kritikusi szavazásán idén hangszeresként, tavaly pedig a Cimbiózis Trió lemezével győztes cimbalomművész januárban Charles Lloyd együttesének oszlopos tagjaként lép fel.

AZ ÁLLAMBIZTONSÁG ÉS A TÁNCDALÉNEKESEK
Leheletnyi kétely

Fényes Kató az 1945 utáni, Németh Lehel pedig az 1956 utáni évek ragyogó csillaga volt. Mindketten disszidáltak. Alább életpályájuk eddig homályban maradt epizódjairól írunk – dokumentumok alapján.

INTERJÚ
„Miért félnénk?”
Bóna Zsombor és Fekete Giorgio – Carson Coma

Alig három év alatt váltak megkerülhetetlen zenekarrá életvidám, pörgős, jó ízlésű rockslágereikkel. Fekete Giorgio énekes-gitárossal és Bóna Zsombor gitárossal befutásról, régóta húzódó Korda-viccükről és a társadalmi szerepvállalásról is beszélgettünk.

RÉS A PRÉSEN
„Néha rosszalkodunk”

Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar vezetője

MI A KOTTA?
Gyermekifjú koromban

Klasszikus zenei programajánló a 2021. év végére

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Nevezzük inkább leigázásnak”
Kocsis Pál színész, rendező

Emblematikus alakja volt a Kecskeméti Katona József Színháznak, de megromlott a viszonya a vezetéssel, és nem tartottak igényt a munkájára. A pandémia idején lett szabadúszó. Egyelőre van munkája, de kilátástalannak tartja a szakma helyzetét, s azt sem tartja kizártnak, hogy jöhet olyan idő, amikor már nem színészként vagy rendezőként fog dolgozni.

A KÁVA KULTURÁLIS MŰHELY MÚLTJA ÉS JELENE
Házhoz szállítás

A 25. évadát kezdte meg szeptemberben a Káva társulata. Az eltelt idő alatt egyvalami biztosan nem változott: mindig az elgondolkodó, hozzászóló, vitatkozó és alkotó néző állt a középpontban.

FILM

INTERJÚ
„Sosem szavaztam rá!”
Maria Schrader rendező, színész

Színészből lett rendező, az Unorthodox – A másik út direktoraként Hollywoodban is leadta a névjegyét. A hamarosan mozikba kerülő Én vagyok a te embe­red német rendezőjével beszélgettünk.

TÉVÉSMACI
Kakasverem

Amikor Sztupa és Troché az ellenség megtévesztésén törték a fejüket, olyannyira tanácstalanok voltak, hogy az épp körülöttük lábatlankodó Ómafát is megkérdezték róla.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Szlalomozhat a ragyogásban”
Kocsi Olga képzőművész

A Holy Olga és Piros Kocsi neveken is alkotó művész saját magát avatta szentté. Több érzékre ható multimediális installációi a határokat feszegetik: az időét éppúgy, mint a valóság és a képzelet, illetve az intim és a közös határait. Szereti bevonni a nézőket is, ehhez különleges befogadói helyzeteket teremt. Ars poeticája: „boldogság, sukárság, nyúlság”. Volt miről beszélgetnünk.

INTERAKTÍV

RÁDIÓ
Határ a csillagos ég!
Űrügyi műsor a Spirit FM-en

Amikor legutóbb belehallgattunk a Spirit FM kínálatába, a vizsgált produktumról azt jegyeztük fel, hogy „kábé ez a műsor volt mindannak az alja, amihez eddig jegyzetíróként szerencsénk volt”.

Egy hét kultúra 2021/50.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/50.

Rövid hírek: király, méh, bozon

Szüret 2021/50.
Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Irvin D. Yalom–Marilyn Yalom
Halálról és életről

„Egy nyolcvanhét éves nő halála, akinek nincs mit megbánnia az életben, egyáltalán nem tragédia” – ismétli magában elvesztett felesége szavait a világhírű pszichiáter, akinek a közösen elkezdett „halálnaplót” végül egyedül kell befejeznie.

VISSZHANG: KÖNYV
Beatrix Potter: Nyúl Péter adventi kalendáriuma

Az év legizgalmasabb, legszebb időszaka Nyúl Péter szerint a de­cember.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Béke

A darab a három betlehemi pásztor történetét továbbgondolva a béke fogalmában rejlő ellentmondásokat kívánja megmutatni.

VISSZHANG: FILM
Az örökbeadás

A bankárságot szívszerelméért, a Filmért odahagyó, s producerként (Alul semmi) sikeres, Angliában élő (gróf) Uberto Pasolini csak névrokona a nagy Pier Paolónak, viszont igazi rokona a nem kevésbé nagy (és herceg) Viscontinak.

VISSZHANG: FILM
West Side Story

Amikor Tom Hanks partra szállt, hogy megnyerje a második világháborút, az történelmileg éppoly örömteli pillanat volt, mint popcornilag.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
A mozi ereje

David Fincher érzelmes, szándékoltan személyes filmesszégyűjteménye szerény óda volna a mozihoz és a moziba járáshoz, amik megszenvedték az utóbbi másfél évet (ironikus, hogy épp a Netflix kardoskodik a szélesvászon mellett).

VISSZHANG: LEMEZ
Mïus: How To

Az Álmos Gergely vezette rafinált és intelligens, ugyanakkor mélyen emocionális elektronikában utazó Mïus az elmúlt nyolc évben létezett már duóként, szólóprodukcióként, az utóbbi lemezeken pedig szinte komplett zenekarként működik.

VISSZHANG: LEMEZ
Damon Albarn
The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows

Damon Albarn a kilencvenes években vált a brit popkultúra megkerülhetetlen figurájává a Blur élén.

LÉLEK

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ÉS A DEMENCIÁVAL ÉLŐK
Érintés nélkül

A járvány miatti látogatási tilalom következtében kapcsolatok szakadtak meg, a szociális ellátások ideiglenes bezárása borította a napirendet, az otthongondozás miatt megnövekedtek a terhek. Hogyan élték meg mindezt a demenciával élők és az őket gondozók? És ki segít nekik?

LOKÁL

PÁLYÁZATOK A BUDAPESTI VÁROSHÁZA KÖRÜL
A kaszárnya árnya

A főváros néhány hete írta ki a tervpályázatát Városháza park rendezésére – nem először. Már 1898-ban is pályázattal akarták megoldani a Központi Városháza ideköltözését. Semmi nem valósult meg a javaslatokból, csak ideiglenes megoldások követték egymást. A tehetetlenség okainak eredtünk a nyomába.

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY FELÉRTÉKELI A RÉGI ÜDÜLŐKET
Zsebkendőnyi idill

A pandémia kezdete óta megy fel a telkek, lábakon álló házak ára a szegedi Sárga üdülőtelepen. Nincs gáz, nincs csatorna, és ha kiönt a Tisza, ivóvíz és áram sincsen, mégis sokak számára vonzó a hely.

SPORT

LAMINE DIACK ÉLETE ÉS MŰVE
Elévülhetetlen érdemtelenség

December elején 88 évesen elhunyt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt elnöke, a szenegáli Lamine Diack. Volt távolugró, adóellenőr, focista, politikus és sportvezető – az atlétika első emberének doppingbotrányok és korrupciós ügyek árnyékolták be regnálását.

TUDOMÁNY

MIT ÍGÉR A METAVERZUM A TINÉDZSEREKNEK?
Álarcok mögött

Milyen korlátai vannak a Facebooknak vagy az Instagramnak az identitásokkal előszeretettel kísérletező kamaszok számára? Ledőlhetnek-e a virtuális falak Mark Zuckerberg ambiciózus tervei jóvoltából? És milyen veszélyeket rejt e szép új világ?

INTERJÚ
„A Holdon már védtelenek”
Almár Iván csillagász, űrkutató

A Magyar Asztronautikai Társaság kiadványa, a Magyarország és a világűr az utóbbi hetven év magyar űrkutatóinak figyelemre méltó eredményeit foglalja össze. Az űrkutatás egyik hazai úttörőjét arról is kérdeztük, érdemes-e aktívan kutatni más civilizációk után.

KULTURÁLIS VILÁGÖRÖKSÉG A PERMAFROSZT ALATT
Mentés másként

Több száz méterrel a fagyott talaj alatt működik a világ egyik legkülönlegesebb archívuma. Az Arctic World Archive célja a bekerülő adatok védelme és tárolása, még abban az esetben is, ha beüt az apokalipszis.

INTERJÚ
„Megcsonkítjuk a saját történelmünket”
Hatos Pál történész

Mit kezdünk és mit kezdhetnénk a közös múltunkkal? Egyebek közt erről is kérdeztük Az elátkozott köztársaság és a Rosszfiúk világforradalma szerzőjét.

GASZTRO

ÉTEL, HORDÓ
Tüköry

50 éves Tüköry

CHILI&VANÍLIA
Az ünnepi főétel

Burgonyapalacsintában sült szarvasgerinc lila káposztával, savanyított birssel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.