2021. március 26., péntek

MEGTALÁLTUK, AMIT OTTHON HIÁBA KERESTÜNK

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2021.03.25.


Berlinben és Amszterdamban (és még sok más helyen) játszódik Bolyongó története, ami időben is szép nagy távot fog be. Ami változatlan benne, az az európai otthoniság érzése.

„Azt hiszem, 1989-et írtunk. Vagy 90-et. Éppen szakközépbe jártunk, vagy annak a környékére (Hámán Kató a Jurányi utcában, rulez), és nagy csörrenéssel lehullott a vasfüggöny, kinyílt előttünk a világ. Arról, amiről addig csak ábrándoztunk, hogy mehetünk majd szabadon az olyannyira áhított nyugatra, valósággá vált.

A magyarok megszállták Bécset, hogy videómagnókkal és szexkazettákkal, illetve mélyhűtőkkel, a legkurrensebb vásárfiákkal térjenek vissza onnan. Mi is mentünk volna, hogy álmainkat valóra váltsuk, de persze egy apróság megakasztott minket; baromira csórók voltunk.

De ez a haverjaimmal egy olyan alapállapotnak számított, mint például hogy levegőt lélegzünk, vagy hogy Bill a király, szóval nem zavart minket.

Új filmes élményeinknek (például a Hairnek) köszönhetően megtudhattuk, hogy a marihuána egy menő dolog, sőt, egyikünk, talán a Tomi –– apja a külügyben dolgozott –– arról is értesült, hogy efféle trippek begyűjtésére Amszterdam lesz számunkra a legalkalmasabb város. Meg ugye Hobo meg a Bill is megénekelte a Tranzit-bluesban, nos, akkor meg mire várunk?

Éjszaka volt, mikor elindultunk
egy benzinkútnál megvacsoráztunk
München körül tökig eláztunk,
a forintunkkal jól megfáztunk.
A vámosok túl korán keltek,
a hollandoknál füvet kerestek
blues Transit Blues


(Transit Blues, Hobo / Deák Bill)

Nosza, nyári munkáinkból néhány százas feszítette a zsebeinket, hopi, irány akkor Amszterdam (várjatok, melyik ország is az?)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.