2022. január 21., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ - TARTALOMJEGYZÉK

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2021.01.19.


A SZERK.


A SZERK.
Kiáll-e?

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

A SZERK.
Magyarország farhátra megy

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

A SZERK.
Ők így csinálják

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

PUBLICISZTIKA

UITZ RENÁTA
A szelíd forradalom
A társadalmiasított alkotmányozás kísértése

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.

FEKETE ÉMI
„Nagyon nagy vita”
Van-e tudományos bizonyíték a homoszexualitás és a pedofília kapcsolatára?

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

EGOTRIP

CSERESNYÉSI LÁSZLÓ
Nyelv és neurózis
A propaganda dicsérete

Az alábbi írásban a propagandáról, a politikai agitációról és a manipulációról lesz szó. Talán meglepő, de a kollektív ideológiai agymosás története rövidebb egy évszázadnál, miközben maga a politikai manipuláció vélhetően azóta létezik, amióta létezik maga az állam.

BELPOL

INTERJÚ
„Valakinek ki kell fizetnie”
Zsiday Viktor befektetésialap-kezelő az inflációról

Az infláció, főleg a magas energiaárak tartósan velünk maradhatnak, miközben a kormány ármaximálási gesztusa cseppet sem enyhít az inflációs nyomáson. De mi gátolhatja meg az árak vágtatását?

A MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT 15 ÉVES MŰKÖDÉSE ÉS POLITIKAI SÚLYA
Félre a tréfát

Ellenzéki oldalról az utóbbi időben hevesen támadták a kutyapártot, amiért külön listán indul a választásokon. Egyes kutatások szerint be is juthatnak a parlamentbe. Nagy kérdés, hogy az úgynevezett billegő körzetekben a megjelenésük mennyire rontja az ellenzéki összefogás esélyeit.

SZTRÁJKRA KÉSZÜLNEK A PEDAGÓGUSOK
Ha felmegy a bérnyomás

A fizetések elértéktelenedése mellett a kötelező oltás is fokozza a tanárhiányt a pedagógusok szakszervezetei szerint. A tervezett sztrájk épp a választási kampány legélesebb napjaira eshet.

KÉSZÜL AZ ELLENZÉK EGÉSZSÉGÜGYI PROGRAMJA
Nagyot sóhajtson

Hány milliárdból lehet megújítani az egészségügyet? A pluszforrások biztosítása mellett milyen változtatásokra van szükség? Politikusokkal és szakértőkkel beszélgettünk az ellenzék egészségügyi programjáról.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Nagyobb állat, mint a hangya”
Béres Attila rendező, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója

Egy művészeti tanáccsal együttműködve vezeti a Miskolci Nemzeti Színházat, amelyet ma az ország egyik legjobb színházaként tartanak számon. Pályája alakulásáról, mesteréről, Székely Gáborról, az SZFE-ről beszélgettünk, de szóba került a politikai befolyásolás kérdése mellett Ókovács Szilveszter és a vidéki operatársulatok közötti vita is.

FILM

NEKROLÓG
A lovasságra várva
Sidney Poitier (1927–2022)

„Miért szereti annyira a fehér Amerika Sidney Poitier-t?” Clifford Mason drámaíró 1967-ben, a The New York Times hasábjain feszegette ezt az akkor időszerűnek számító kérdést egy „érted haragszom, nem ellened” hangvételű, értsd brutálisan megsemmisítő, vagy legalábbis annak szánt cikkben. Tényleg, miért?

TÉVÉSMACI
Kerti farkas

Amikor Sztupa és Troché megmentették Rin Tin Tint (Jr.-t, de ez nem fontos most), kézenfekvőnek látszott, hogy egy grandiózus lakomával ünnepeljék meg e kétségkívül rendkívüli eseményt.

ZENE

INTERJÚ
„Közösen zenélni még jobb”
Takács Dorina „Deva”

Csak 19 éves volt, amikor elkezdett dolgozni az első lemezén, amely idén januárban Csillag címmel jelenik meg. A népdalokat elektronikus zenével ötvöző fiatal előadó Hollandiában debütál albumával, és esélyes a Music Moves Europe díjra is.

RÉS A PRÉSEN
„Minden egyes nap”

Erdődy Orsolya menedzser-igazgató, BFZ

MI A KOTTA?
Piaszteres alapon

Klasszikus zenei programajánló a 2022/3. hétre

KÖNYV

POETA.DOC
Homokszobor

Szabó Lőrinc: Szétfúj a szél

KRITIKA

SZÍNHÁZ
Megnyíló életek
Nagymamával álmodtam

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

OPERA
Angyalbőrben
Donizetti: Az ezred lánya

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

KÖNYV
Szép magyar kaméleon
Haklik Norbert: Mona Lisa elrablása

Elkezdődik a mondat, és lehet érezni, hogyan fejeződik be: Haklik Norbert regényének mesélője joviális.

FILM
Vértelenül
Joel Coen: Macbeth tragédiája

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

FILM
Hiányos lázgörbe
Mr. Saturday Night

Robert Stigwoodról (1934–2016) nem mondható el, hogy személyével ne foglalkozott volna kellőképpen a Kádár-kori ifjúsági sajtó.

INTERAKTÍV

MEGSZŰNIK A DUNSZT.SK
Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Egy hét kultúra 2022/3.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/3.

Rövid hírek: béka, ló, saurus...

Szüret 2022/3.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Lia Celi: Tizenkét pillangó

E könyv látszólag tizenkét prostituáltról szól, az éjszaka pillangóiról, ahogy a magyar cím sugallja.

VISSZHANG: FILM
355

Valakik ellopnak valakitől valamilyen csodafegyvert, ebben ma már nincs semmi rendkívüli, ha hétfőn délig nem kerül valami anyaszomorító gazember kezébe egy kiberfegyver, pánik tör ki hollywoodi középvezetői szinten, akár az ebédszünet is veszélybe kerülhet.

VISSZHANG: FILM
Veszélyes

A legjobb Mel Gibsonnak. Ki se mozdul a díszletből, annyi a dolga, hogy gondterhelt arccal telefonál, közben fölteszi az asztalra a lábát, lehúz egy pohár whiskyt, vagy bekap valami tablettát – ahogy az amcsi filmekben szokták.

VISSZHANG: FILM
Sikoly

Wes Craven hét éve halt meg.

VISSZHANG: LEMEZ
Víkingur Ólafsson: Mozart & Contemporaries

A tematikus lemezműsorokhoz élénken vonzódó fiatal izlandi zongoraművész ebben a 21 tracknyi válogatásban nem a kismesterekével váltogatja a nagymester műveit. (Nem mintha abban nem lenne fantázia: világosabbá válnának a nagyságrendek.)

VISSZHANG: LEMEZ
Bonobo: Fragments

Simon Green számára sokáig a turnézás szolgáltatta az ihletet, menet közben komponálta új számait, a Fragmentset azonban a járvány miatti kényszerszünetben rakta össze saját építésű Los Angeles-i stúdiójában, és részben itteni zenészekkel is vette fel.

VISSZHANG: LEMEZ
Billy Bragg
The Million Things That Never Happened

Egy Clash-koncert hatására fordult Billy Bragg a politikai aktivizmus és a punkzene felé, első szólólemezei a nyolcvanas években jelentek meg, kezdetben csupán egyetlen elektromos gitárral kísérte társadalomkritikával átszőtt dalait.

VISSZHANG: LEMEZ
Nick Cave & The Bad Seeds
B-sides and Rarities Part II.

Akik a kezdetektől követik Nick Cave-et, évtizedeken át éltek abban a hitben, hogy a lemez- (a kazetta-, a CD-) kiadás örökkévaló.

LOKÁL

VESZÉLYBEN A NAGYVÁROSI FELFEDEZŐK GERILLAHOBBIJA
Ereszen fel

A koronavírus, a karantén, az Instagram nyilvánossága tette egyre népszerűbbé az urbex mozgalmat, az elhagyatott, romos városi helyek látogatását és fotózását. A divattá válás azonban pont az urban exploring eredeti lényegére nézve veszélyes.

SPORT

ULTRÁK A NŐI FUTBALLMECCSEN
Nem akar elesni

Szeged női labdarúgócsapata, a St. Mihály 2021 utolsó mérkőzésén 3:0-ra legyőzte a Debrecent. Nyáron nagy eséllyel visszajut az NB I.-be, és akkor a Dél-Alföld legmagasabb szinten jegyzett futballklubja lesz. A novemberi meccsen olyan történt, ami eddig soha: megjelentek a szurkolók.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Fuszulykaleves Máréfalváról

Fuszulykaleves zöldekkel, lila hagymával

ÉTEL, KIHORDÓ
Empanada Buda

„Argentin konyha” alatt többnyire a steaket értjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.