2022. december 7., szerda

„NEM AZ A KÉRDÉS, MIK VOLTAK MATOLCSY BESZÉDÉNEK MOZGATÓRÚGÓI, HANEM AZ, HOGY MIT INDÍTHAT EL A KORMÁNY GAZDASÁGPOLITIKÁJÁBAN”

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.12.07.



A nagy vihart kavart hétfői Matolcsy-beszéd, valamint az EU nyomása lehetőséget adhat a magyar kormánynak a gazdaságpolitikai irányváltásra.


Hiába próbálta elhallgatni a közmédia Matolcsy György MNB-elnök a kormány gazdaságpolitikáját bíráló szavait, azok sokakhoz eljutottak. Tegnap a parlamentben napirend előtt Vajda Zoltán MSZP-s képviselő tolmácsolta Matolcsy György hétfőn, a gazdasági bizottság ülésén hangzott beszédét. Vajda korábban lapunknak elmondta, hogy Matolcsy helyzetértékelésével szakmailag egyetért, ezért veszi kölcsön beszédét. 2021-ben megbomlott a gazdaságpolitikai összhang a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kormány között: míg a jegybank a fékre, addig a kormány a gázra lépett – utalt emlékezetes beszédében az MNB elnöke a kormányzati pénzszórásra. Ez az egyik oka, hogy elszabadult Magyarországon az infláció, s emiatt jövőre is alapesetben 15 százalék lesz az pénzromlás, de a 18 százalékot sem lehet kizárni vagy – fogalmazott. Az MNB elnöke bírálta a kormány válságkezelési politikáját is, az ársapkák eltörlését kérte azok inflációemelő hatása miatt, illetve egyensúlymegőrző költségvetési politikát „követelt” a kormánytól az infláció visszaszorítása érdekében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.