2022. április 9., szombat

FELCSUTI: LÁZÁRNÁL KEVÉS KÁRTÉKONYABB GAZDASÁGGAL FOGLALKOZÓ POLITIKUS VAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Riporter: PÁLINKÁS SZÜCS RÓBERT
2022.04.08.


Orbán a választást követő első sajtótájékoztatóján beszélt az energiaárak alakulásáról, ezt is a családok védelmével indokolta. Mint mondta, a magas energiaárak miatt brüsszeli intézkedésre van szükség, így amíg a háború tart, addig minden adminisztratív előírást fel kell függeszteni – írta meg a hvg.hu.


Felcsuti Péter közgazdász, a Bankszövetség volt elnöke a Klubrádiónak azt mondta, egy olyan populista politikus, mint Orbán sose fogja nevén nevezni az olyan intézkedéseket, amelyekkel az inflációt, és a válságot kormányának kezelnie kell. Orbán fő üzenete természetesen az, hogy minden a legnagyobb rendben van, de ezeket a problémákat kezelni kell. "A magyar költségvetés előtt nagyon súlyos nehézségek tornyosulnak" – mondta. Hozzátette, az a pálya, amelyen a magyar gazdaság ebben a pillanatban is halad, fenntarthatatlan.

Az infláció és a gazdasági válság mellett a kormány a választási kampány során végrehajtott pénzszórása is nyomást helyezett a magyar gazdaságra. Ez a költségvetésen is meglátszik. Emellett a forint árfolyamának alakulása is azt veti előre, hogy a kiadásokat mindenképp visszafogja a kormány, a jegybank pedig tovább emeli a kamatot. A szakember szerint utóbbi nemcsak a vállalatokat érinti, hiszen elemi érdekük a kamatok változásához igazodni, így a lakáshitelesek érzékelik majd igazán hatását.

Felcsuti biztos abban, hogy a beruházási szféra költségei, így a béremelések mértéke, nem emelkednek az idei évben. Hivatkozhat persze a kormány arra, hogy a nehézségekért "Soros, Brüsszel, Ukrajna" felelősek, de a gazdaság működését el lehet választani a kormányzati kommunikációtól.

Az infláció esetében ha 400 forintos euró ár lehet az a pont, ahol a kamatemelés már hatástalannak bizonyulhat. A jegybankot a kamatemelés jobban megviseli, mint más pénzintézeteket, hiszen utóbbiak a nyomás hatásától függetlenül tudnak döntéseket hozni, adott esetben átvezetni a kamatemelkedést a hitelekre.

Azzal kapcsolatban, hogy Lázár János neve ismét előkerült, Felcsuti kifejtette határozott véleményét: "Lázár Jánosnál kevés kártékonyabb gazdasággal foglalkozó politikusa volt a Magyarországnak az elmúlt 15 éveben." Példaként emelte ki a trafikok újraelosztását, és a kiskereskedelmi láncok ellehetetlenítését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.