2023. szeptember 23., szombat

ORBÁN AZ OROSZ ÜGYNÖKTÖRVÉNYT VETI BE AZ ELLENZÉK ÉS A SAJTÓ ELLEN - A NYÍLT DIKTATÚRA FELÉ TETT ELSŐ LÉPÉS A "SZUVERENITÁSVÉDELMI" TÖRVÉNY

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.09.22.


Példátlanul durva törvénytervezetet jelentett be a Fidesz, amely börtönnel fenyegetné mindazokat az újságírókat, civilszervezetek képviselőit és politikusokat, akik Orbán uralmát meg akarják dönteni, a kormányzásról le akarják váltani. Ez bűncselekménynek számít. A bejelentés szerint első körben ezt külföldi támogatásokhoz kötnék, ami alapján idegen ügynökké nyilvánítanának bárkit, aki külföldről pénzt fogad el. Ez az orosz ügynöktörvény átvétele az Európai Unióba. Orbán ezzel elébe megy az Unióból való kizárásnak.

Az elhangzott definíció alapján pénz nélkül is külföldi ügynöknek számít, aki Orbánt és a Fideszt le akarja váltani, mert az Magyarország szuverenitása elleni támadásnak minősül. Ez az első bejelentett lépés a nyílt diktatúra felé. Ehhez képest még a megtámadott maradék sajtó is hallgat, a „dollárbaloldalnak” gyalázott ellenzékről azt sem lehet tudni, hogy létezik. Hangjukat sem lehet hallani. Annak ellenére, hogy ez nyílt felmondása az eddigi orbáni közmegegyezésnek: bűnözővé nyilvánítanák azokat, akik a demokrácia és sajtószabadság látszatát nyújtották a rendszeren belül.

A tervezett törvénycsomag alapja az a logika, hogy Magyarország érdekeit és szuverenitását egyedül Orbán Viktor jelenti és védi, ezért aki Orbán Viktort le akarja váltani, az Magyarország ellen követ el bűncselekményt, mert Magyarország szuverenitását sérti. Aki Magyarország szuverenitása mellett áll, az őt támogatja. Aki nem őt támogatja, hanem le akarja váltani, az külföldi idegen érdekeket szolgál, mert az ő leváltása azzal lenne egyenlő, hogy a döntéseket nem Magyarországon hozzák. Elmebeteg logika.

Orbán Viktor az Európai Unió átalakításának tervére, amely alapján a jogállamiság sérelme esetén Magyarországot ki lehet (és ki kell) zárni az Európai Unióból, paranoiás kirohanást rendezett a Fidesz esztergomi frakcióülésén, amelyben azt állította, hogy „Magyarország gazdasági, politikai és kulturális szuverenitását” veszélyeztetik az önkényuralmi intézkedésekkel szembeni európai uniós követelmények és szankciók. Kocsis Máté frakcióvezető a sajtótájékoztatóján felmondta az orbáni tételeket, majd ennek alapján „szuverenitásvédelmi” törvénycsomag tervét jelentette be.

Kocsis azt mondta, ennek célja, hogy „megnehezítsék azoknak a dolgát, akik külföldön dollárért árulják a hazánkat”. Így akarnak „borsot törni” a „baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá, akik szerinte „amerikai demokrata dollármilliárdosoknak vagy brüsszeli multinacionális cégek érdekeinek eleget téve politikai hatalomhoz kívánnak jutni, és utána az ország gazdasági szempontjait feladva ki akarják fizetni ennek a támogatásnak az ellenértékét”. Elmondása szerint ehhez még az alaptörvényt és a büntetőtörvénykönyvet is módosítani kell.

Ebből az következik, hogy Orbán saját alaptörvényéből is ki akarják iktatni azokat a korlátokat, amelyek a sajtószabadságot és a civil társadalom szabadságát védik. A Btk. módosítása arra utal, hogy bűncselekménnyé akarják nyilvánítani azt, aki a sajtószabadságot támogató külföldi alapítványoktól és szervezetektől pénzt fogad el, mert szerintük az „Magyarország” szuverenitását sérti, mert ha Orbán korlátozni akarja a sajtószabadságot, kontroll alatt akarja tartani, és ki akarja éheztetni a propagandamédián kívül álló sajtót, az „Magyarország” szuverenitásába tartozó döntés.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy újságírókat, civil szervezetek képviselőit és politikusokat börtönnel fenyegetnek meg, ha külföldről támogatást fogadnak el olyan szervezetektől, amelyek a demokráciát, a jogállamiságot és a sajtószabadságot támogatják az egész világon. Elsősorban olyan országokban, amelyekben ezek az alapvető jogok sérülnek és a demokrácia híveit a diktatórikus hatalom elzárja a működési feltételektől, a belföldi támogatásoktól és bevételektől. A diktatúrák éppen ezért akarják elvágni ezeket a külföldi pénzforrásokat is. De többről is szó van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.