2016. április 27., szerda

MÉLTATLAN ÉS MEGALÁZÓ KÖRÜLMÉNYEK A GYERMEKKÓRHÁZAKBAN - AZ OMBUDSMAN KÖZBELÉP

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2016.04.27.

A rabok sorba nyerik a pereket a fogvatartás szűkös körülményei miatt és a pénzt az államtól, míg a kórházakra vonatkozóan nincs ilyen előírás. Az elhelyezett betegekre jutó minimum élettér négyzetméter mértékének normaként történő meghatározása nélkül nincs garancia arra, hogy a kórtermek ne túlzsúfolt „emberraktárként” funkcionáljanak és így sérülhet a betegek emberi méltósághoz való joga. Ezt Székely László ombudsman írta egy szülőnek, aki panaszt tett a Heim Pál Gyermekkórházban tapasztalt eljárás és áldatlan állapotok miatt. Tavaly a földre letett matracon pihenő anyák fotója bejárta a sajtót.

„Nem hiszem, hogy minden csak pénz kérdése. Úgy gondolom viszont, hogy a gyermekek és a velük tartózkodó szülők elhelyezése méltatlan és megalázó… a gyermekek és velük együtt a szülők jogainak állandó sérelmét jelenti a fent leírt állapot.”

Ezeket a sorokat tavaly júniusban vetette papírra a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató főorvosának és az alapvető jogok biztosának Kertész Gusztáv, akinek akkor három és fél éves kisfiát lágyéksérvvel műtötték. Panaszában leírta, hogy reggel hét órára teljesen feleslegesen rendelték be őket az intézménybe, ugyanis a műtéti terv szerint gyermeke eleve csak délután került sorra, tehát nem váratlan esemény miatt várakoztak órákon át.


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.