2016. július 2., szombat

GIGANTIKUS YACHTKIKÖTŐ ÉPÜL A BALATONON, A SZOMSZÉD STRANDON FÉLMÉTERES AZ ISZAP

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2016.07.02.


Balatonfenyvesen 2016 májusában átadták a 800 millió forint uniós támogatásból épült Fenyves Yacht Klubot és a hozzá tartozó hajókikötőt. A szomszédos strandot elárasztotta az iszap. Videóriport.
 
Balatonfenyves közel kétezer lakosú üdülőtelepülés a tó déli partján. Mint minden Balaton menti település vezetése, a fenyvesiek is szerettek volna egy olyan turisztikai fejlesztést, ami a vendégeket odavonzza a településre.

Az Előny Kft. egyik tulajdonosa, akinek Balatonfenyvesen is van üdülője, már 1997-ben megkereste a polgármestert, hogy egy yachtkikötőt álmodott a településre. A tervezési és engedélyeztetési folyamatok után elkezdődött az építkezés.


Deák Gábor, az Előny Kft. tulajdonosának neve az
ÁNTSZ laborhálózatának erősen vitatott privatizációja és az egri Hospinvest-ügy révén lett ismert a magyar nyilvánosságban. A kikötő építéséhez nagy valószínűséggel a Matolcsy érdekkörbe tartozó NHB Bank adhatott hitelt, mivel a pénzintézetnek jelzálogjoga van bejegyezve a Fenyves Yacht klubra és a hozzá tartozó kikötőre.

A 2014. őszén kiadott vízjogi létesítési engedélyt már 2015. tavaszán módosították úgy, hogy törölték belőle azt a fontos természetvédelmi követelményt, hogy csak a vegetációs és ívási időszakon kívül (ősszel és télen) lehet a tómeder területén munkálatokat végezni.

Az építkezés gőzerővel folyt 2015-ben. 2016 május 12-én Halász János, a Fidesz frakció szóvivője jelenlétében átadták a kikötőt, és a hozzá tartozó yachtklubot. Az átadás után, a júniusi ottjártunkkor még látszólag folyt az építkezés...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.