2016. augusztus 24., szerda

NEGYEDSZÁZADA ISMERTE MEG A VILÁG MICHAEL SCHUMACHERT

GP HÍREK BLOG
Szerző: Farkas Péter
2016.08.23.


Michael Schumachernek elég volt pár kört megtennie egy F1-es autóval, hogy a Jordannél tudják, valami különlegesre bukkantak. A 22 éves német srác szinte azonnal hozta a versenyzőktől megszokott köridőket, és amikor megkérték, hogy nyugodjon le, felesleges kapkodni, azt felelte, nem is nyomja keményen a gázt. Ian Phillips, a Jordan kereskedelmi igazgatója jól emlékszik rá, hogy a csapatmenedzser, Trevor Foster egyszerre odafordult hozzá, és azt mondta:

Hívd fel Eddie-t! Mondd meg neki, hogy találtunk egy új sztárt."
Mindez Silverstone-ban történt, 1991. augusztus 20-án, három nappal az előtt, hogy Schumacher a szélesebb nyilvánosság elé lépett. Miután megállapodott a Mercedesszel a versenyeztetéséről, a Jordan a Brit Nagydíjnak is otthont adó pálya egyik rövidebb vonalvezetésén, a South Circuiten adott lehetőséget neki, hogy megismerkedjen a zöld, 7UP festésű 191-essel – azzal az autóval, amely a kicsiny istálló történetének első kreációjaként később szintén legendás hírnévre tett szert. „Az első három kör lenyűgöző volt, aztán viszont mindent normálisnak éreztem" – mondta Schumacher alig öt nappal később egy interjúban. „Igen, elsőre különleges élmény volt vezetni az autót, de hasra azért nem estem tőle."

A sztori viszonylag közismert: a Belga Nagydíj előtt hirtelen azért üresedett meg egy hely a Jordannél, mert az egyik pilótájuk, Bertrand Gachot egy koccanás után összeszólalkozott egy londoni taxisofőrrel, akinek végül gázsprayvel az arcába fújt. Ez még 1990 decemberében történt, de a tárgyalást csak bő fél évvel később tartották meg, és Gachot hiába hivatkozott önvédelemre, a szigorú bíró kétéves börtönbüntetésre ítélte. Jóllehet, ezt utóbb enyhítették, így Gachot két hónap után szabadult, sőt az F1-be is visszatért, az eset lényegében derékba törte a karrierjét. Az üzleti életben viszont sikeres lett, az ő cége gyártja a Hype nevű energiaitalt, amellyel még a Jordan utódját, a Force Indiát is szponzorálta egy ideig.

A csapatnak mindenesetre gyorsan szüksége lett egy beugró pilótára, mégpedig lehetőleg olyanra, aki pénzt is hoz a házhoz...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.