2016. május 29., vasárnap

KILÁTÁSOK A VÁRBAN

V. NASZÁLYI MÁRTA BLOGJA
Szerző:elendem
2016.05.29.


A 2016. május 26-i képviselő-testületi ülésen Zoboki Gábor építész és Lázár János miniszter tartott előadást a "várfejlesztésről". Erre reagáltam az ülésen, amelynek egy részét az RTL Klub híradója is bemutatta (a képre kattintva elindul a videó). Alább a teljes reakciómat írom le:


Tájépítészként és szegről-végről építészként mindig nagy örömöt okoz nekem Zoboki Gábor előadásait hallgatni, mert egy sajátos és számomra felüdítő szemlélettel meséli el ezeket a dolgokat. Az első, ami szemet szúrt nekem, hogy milyen fontos turisztikai lehetőség elmesélni egy történetet: a Bécsi Kaputól a Döbrentei térig felfűzni a gyönyörű tereinket egymásra. Azt gondolom, hogy a kormányzathoz tartozó biztonsági előírások ezt nem fogják hagyni, ezek mellett nem fog működni mindez.


Nagyon elszomorított ez a mondat: "A Kossuth téren az a sok butaság, amit a kertészek elkövettek, eltakarta az ország egyik legszebb terét" - ez eddig a legszofisztikáltabb megfogalmazás arra, hogy önök, uraim, utálják a fákat. Pedig a fák nagyon fontosak nekünk, éppolyan fontosak, mint az épületek. Szeretném leszögezni, hogy a park az nem beépítetlen terület, hanem önálló és fontos funkció: védi az egészségünket és értékessé teszi többek között a körülötte lévő épületeket is. 

Az a mondat is elszomorított, hogy "A közbeszerzés tökéletesen alkalmatlan, mert senki nem tudja megjósolni, hogy mi történhet." Hát, igen, ilyen az építészet, hogy nem tudjuk pontosan megjósolni, mi történhet. Csakhogy ezt hívják jobb helyeken jogállamnak: a közpénzekről közbeszerzéseken döntünk, az építkezésekről és a műemlékekről építészeti előírások alapján döntünk és az egészséges környezetünket környezetvédelmi előírások megtartásával védjük. Éppen ezért én bűnnek tartom azt, hogy a kiemelt kormányberuházásoknál ezekre nem kell tekintettel lenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.