2016. május 29., vasárnap

BOHÓCOK A POLITIKÁBAN: ÉN, AZ ÚJ CHURCHILL

ÁTLÁTSZÓ BLOGOK - SZAKIRODALOM
Szerző: Szerbhorváth György
2016.05.29.


London nemrég távozó polgármestere, Boris Johnson életrajzot írt a 20. századi történelem meghatározó alakjáról. Aki alighanem a példaképe. Úgyhogy a könyv cselesen inkább szól saját magáról, mint szivarozó elődjéről. Igazolandó, hogy nem feltétlenül trixter az a politikában, aki néha annak tűnik.
 
Boris Johnson: A Churchill-tényező – Hogy csinál egy ember történelmet? Budapest, Akadémiai Kiadó, 2015, 436 oldal.
 
Johnson nyolc év után, május elején távozott London polgármesteri székéből. A konzervatív politikust munkáspárti váltotta, s kitört a morális pánik (csak épp nem Londonban), mert, jaj, palesztin bevándorlók gyermeke, Sadiq Khan lett az új főpolgi.
 
Pedig korábban aggodalmaskodhattak volna Johnson származása miatt is: ha nem is tősgyökeres amerikai, de anyja New York-ban szülte meg, és királyi vér csörgedezik az ereiben, igazi arisztokrata, ám dédunokája Ali Kemal bejnek is, a liberális török újságírónak, költőnek. Aki nem mellesleg az ottomán birodalom belügyminisztere volt, és a török függetlenségi háborúban halt meg.
 
Ennek ellenére, vagy épp ezért, nem véletlen, hogy noha Johnson is eléggé EU-ellenes, mint a mai török elnök, ő, ahogy átadta Mayor of London-i pozícióját, fogta a pennáját, s költött egyet. A The Spectator hirdetett limerick-versenyt, amelyben Erdogant kellett ekézni öt verssorban – s láss csodát, Johnson nyerte meg költeményével a viadalt...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.