2017. február 9., csütörtök

DRÁMAI FÉLMONDAT A FEKETE RUHÁS NŐVÉRTŐL

NÉPSZAVA.ONLINE
Szerző: Danó Anna
2017.02.09.


Sándor Mária befejezte. Tényleg, végleg. Kérdésünkre azt mondta: azt szeretné, ha kicsit békén hagynánk. Nem nyilatkozik, amit akart, már mindent elmondott a 168 óra című hetilapnak.
A 168 Órának adott interjújában "a fekete ruhás nővér" többek közt arról beszél, hogy nincs munkája. Az intézményekben már a felvételi beszélgetéseken jelzik neki, hogy nem értenek egyet vele, és aztán nem hívják többet. Társai elmaradtak tőle, ahogy az egészségügyi dolgozók sem állnak mögötte. Sándor Mária nem ment fel a Tanítanék Mozgalom vasárnapi tüntetésének színpadára, már nem működteti honlapját, egyesületét, nem járja a vidéket. Állandósuló konfliktusai miatt öngyilkosságot kísérelt meg, felvágta az ereit, de megmentették. Azt mondja, békében szeretne élni, emelt fővel kilépni a közéletből. Egyszer már abba akarta hagyni, mégis maradt. Kár volt, ráment az egészsége. ... Mindenkinek hiszek, aztán rájövök, mások csak saját céljaikra akarnak felhasználni – derül ki a hetilap cikkéből...

...Akiket már felőrölt a rezsim


Rózsa Milán

A hazai, erőszakmentes polgárjogi mozgalmak egyik vezető egyénisége volt az eredetileg Zsirai Zsolt néven született fiatal joghallgató. A nevét az egykori betyárvezér nyomán Rózsára változtató aktivista évekig szervezte a Pride-ot, társaival együtt elfoglalták a Fidesz Lendvay utcai székházát (az egyik Fidesz-támogató bácsi őt fenyegette meg azzal, hogy arcon önti savval), a Sándor Palota tetejére kifeszített molinóval tüntetett a Paksi beruházás ellen, végül részt vett az internetadó elleni tüntetéseken is, amiért rövid időre letartóztatták. Rózsa Milánt végül 2014 novemberében vonat ütötte el. Barátai szerint a régóta, súlyos depresszióval küzdő Rózsa valószínűleg öngyilkosságot követett el.

Horváth András

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) egykori adóellenőre aki 2013-ban állt a nyilvánosság elé, amikor tucatnyi súlyos, a NAV felsővezetését és óriáscégeket érintő korrupciógyanús ügyet adott át rendőrségnek. Az ügyészség időközben Horváth bejelentései nyomán sorra megszüntette vagy el sem rendelte a nyomozást. Ugyanakor az állását, megélhetését elveszített adóellenőrt a napokban idézte be a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya gyanúsítottként.

Váradi András

Váradi András alcsútdobozi juhász éveken át egyes-egyedül harcolt az óriási politikai hátszéllel terjeszkedő, Felcsút környéként mintent felzabáló Mészáros-birodalommal szemben. Végül indult volna az alcsútdobozi polgármesterségért, ám a választás előestéjén, 2014 októberében Váradi közúti baleset áldozata lett. Kormánypárti vetélytársával szemben Váradi egyedül szórólapozott a környéken, hazafele menet leesett a létrája az autóról, majd amikor kiszállt egy arra haladó mercedes elütötte.

Zsák Ferenc

A Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnöke tavaly első fokon három év börtönbüntetést kapott egy meglehetősen furcsa ügyben. Az Audi ugyanis természetvédelmi területen akart terjeszkedni, ezt támadta meg a természetvédelmi szervezet. Végül egy 200 milliós támogatási szerződés fejében a TTT elállt a bírósági keresettől. Az Audi csak erre várt, nem fizette ki a támogatás első részletét sem,hanem feljelentette Zsák Ferencet. Zsák hiába bizonygatta, hogy a támogatást nem ő, hanem a TTT kapta volna természetvédelmi célokra, a bíróság végül vesztegetésért első fokon 3 évre ítélte Zsák Ferencet. Eddig négy hónapot töltött el előzetesben, ahol heti egyszer zuhanyozhatott, rühes lett, kilenc kilót fogyott, ráadásul köztörvényes bűnözőkkel, köztük egy sorozatgyilkossal zárták egybe.

Várady Zsolt

Ép bőrrel megúszta, ám jelzésértékű, hogy milyen gyorsan távozott a civil politikai életből az iwiw alapító Várady Zsolt. Várady 2014-ben indította el a facebook-on a MostMi néven mozgalmát. Több, úgy-ahogy népes kormányellenes tüntetést is sikerült megszervezniük, ami abból is lemérhető volt, hogy a kormánypárti lejáratósajtó azonnal rávetődött Váradyra, előrángatva valami évekkel ezelőtti fűbirtoklásos ügyét. Végül 2015 elején Várady ki is szállt az egészből. Hangsúlyozta: nem politikai nyomásra, hanem a mozgalom szervezésével járó feszültség miatt mondott búcsút az egésznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.