2017. február 22., szerda

HOGYAN ÓVJUK GYEREKEINK PSZICHÉS IMMUNRENDSZERÉT?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Hermán Noémi
2017.02.22.


Mert bizony létezik a léleknek is immunrendszere… Nehezebben mérhető műszerekkel, kevésbé megfigyelhető, ha épp legyengült, és nem segít rajta a C-vitamin. A pszichés immunrendszer az utóbbi évtized egyik legcélzottabb kutatási területe az egészségpszichológiában. Biológiai kutatásokkal alátámasztható ugyanis, hogy egyes lelki folyamatok milyen hatással vannak az agy és a test fejlődésére, az idegi folyamatokon, a hormon-, illetve az immunrendszeren keresztül. Lássuk, hogy melyek azok a tényezők, melyek erősítik vagy gyengítik a gyerekek – lelki értelemben vett – védekező képességét.

Érintés

Egy kisbabának az anya testközelsége adja a legnagyobb biztonságot a megszületést követő hetekben. Az érintés nemcsak a bizalom építője, hanem a testi fejlődést is segíti, hiszen növekedési hormont termel. A testkontaktus a gyermek fejlődésének további szakaszaiban is rendkívül fontos. Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek (óvodásoknál vizsgálták, de kisiskolásokra is valószínűleg ugyanúgy érvényes) akik reggel legalább 10 percet anyukájuk ölében töltöttek (könyvolvasás, beszélgetés) kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak voltak a nap folyamán, mint amikor elmaradt a reggeli összebújás. A testközelség nemcsak a pici babáknak kell, a nagyobb gyerekek is rengeteget tudnak töltődni ez által.

Nevetés


A nevetés hatására az agy azon területei aktivizálódnak, melyek fokozzák a boldogságérzetért felelős anyagok (dopamin és szerotonin) termelődését. És nemcsak nekünk felnőtteknek, a gyereknek éppúgy. A nevetés fokozza továbbá az immunglobulinok termelődését, mely elősegíti a jobb immunvédekezést. A nevetés továbbá oldja a feszültséget és elűzi a depresszív gondolatokat. Könnyű dolgunk van, mert a gyerekek sokkal fogékonyabbak a kacagásra, mint mi felnőttek. Melyik gyerek ne imádna egy párnacsatát, vagy a például a csikizést? A rendszeres kacagás éppannyira fontos egy kisgyerek életében, mint a napi vitamin bevitel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.