2017. február 28., kedd

KIRÖHÖGTÉK AZ OKTATÁSPOLITIKA VEZETŐIT AZ AKADÉMIKUSOK

444.HU
Szerző: Erdélyi Péter
2017.02.28.


A teljes kormánypárti sajtó azzal üti mostanában az olimpiai népszavazásért sikeresen aláírást gyűjtő Momentum Mozgalmat, hogy lenézik a vidékieket. Az az állítás, hogy a Momentum szerint a vidékiek hülyék, ennek bizonyítéka pedig egy facebookos poszt, ami egyébként pont a vidékeket lenéző fővárosiakat figurázza ki. 

A Stádium 28 kör közoktatási fórumán ezer Facebook posztnál is látványosabban jött elő a vidékizés, amikor Kertesi Gábor, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetéből arról beszélt, hogy központosították az oktatást az elmúlt években, hogy vettek el minden döntést az iskoláktól. Ezeknek a változásoknak pontosan az volt az üzenete, hogy fent, a központban mindent jobban tudnak annál, mint ami helyben eszébe juthat egy tanárnak vagy egy iskolaigazgatónak.

Honnan tudnák azok, ott a vidéki iskolákban, hogy milyen könyvből tanítsanak? Majd mi megmondjuk nekik, hogy milyenből kell!

A vidéki igazgató akarja eldönteni, hogy mire költsön az iskola pénzt? Dehogy. Mi jobban tudjuk nála, hogy neki mire van szüksége.

Több természettudományt akarnak abban a vidéki iskolában? Ne őrüljünk meg! Hát majd a budapesti minisztériumban eldöntik, hogy miből pontosan hány óra kell.

Annál, amit a kormány a közoktatásban csinált, nincs is nagyobb vidékizés a világon.

A budapesti iskoláktól is elvettek egy csomó döntést, de a fővárosi, sokszor tehetősebb családból jövő diákok mozgástere lényegesen nagyobb. Egy borsodi szakiskolában abból a tankönyvből tanítanak, ami ingyenes, mert az állam azt írja elő. Egy budapesti gimnáziumban egyszerűen megvetetik a szülőkkel a jobb, drágább könyvet...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.