2017. június 14., szerda

AZ MNB FRISS JELENTÉSÉNÉL SEMMI SEM MUTATJA JOBBAN, MIÉRT IS KELLENE TÖBBET FIZETNIÜK A GAZDAGOKNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.06.14.


1. A háztartások alsó 50 százaléka a nem pénzügyi eszközöknek csupán 15, a pénzügyi eszközöknek pedig csupán 10 százalékával rendelkezik, míg a felső 50 százalék a reáleszközök 85 és a pénzügyiek 90 százalékát birtokolja. Összesítve a nettó vagyon tekintetében az eloszlás 11 vs. 89 százalék.

2. Ha eggyel szűkítjük a kört, és a felső 20 százalékot nézzük csupán, akkor az egyenlőtlenség még egy fokkal láthatóbbá válik.  A felső 20 százalék kezében összpontosul a nem pénzügyi vagyon 54 és a pénzügyi eszközök 75 százaléka. Hogyha a két vagyontípust együtt nézzük, akkor azt látjuk, hogy a nettó összvagyon 67 százaléka van ennek a társadalmi kategóriának a kezében.

3. És hogy még egyet lökjünk a dolgon: a felső tizedé a nettó vagyon több mint fele is (54%), lebontásban ez a pénzügyi eszközök 66 és a reáleszközök 35 százalékát jelenti.

4. A területi eloszlás is hatalmas egyenlőtlenségeket mutat. A legszegényebb és leggazdagabb megye egy háztartásra jutó átlagos nettó vagyona között négyszeres a különbség.

Ha figyelembe vesszük ezeket az arányokat, akkor már sokkal kevésbé diadalmas főcímeket lehetne kerekíteni. Ugyanis a 6,4 milliós fejenkénti átlagvagyon a társadalom szegényebb felében már csak egymillió körülire zsugorodik, az alsó 10-20 százalék pedig gyakorlatilag semmilyen vagyonnal nem rendelkezik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.