2017. szeptember 2., szombat

GURULÓ EURÓK: MATOLCSYÉK CSAK ÚGY SZÓRJÁK A PÉNZT A VILÁGBAN

HVG ONLINE
Szerző: Pálmai Erika
2017.09.02


Nem tett le az MNB a vitatható hasznosságú külföldi irodákról, a legújabb New Yorkban nyílt meg most pénteken.

Csaknem félmilliárd forintot költött el eddig a Matolcsy György vezette jegybank a legalábbis megkérdőjelezhető indokoltságú külföldi irodák megnyitására. És még nincs vége: Európa után szeptember elsejétől New Yorkban működik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb irodája. „Ezáltal az MNB-nek közvetlen kapcsolata lesz a világ egyik pénzügyi és innovációs központjával” – szól a hangzatos indoklás.

Manhattanben, a Brown Brothers Harriman felhőkarcolóban egyelőre egy irodavezető és egy vezető szakmai titkár dolgozik – derül ki az MNB közérdekű adatigénylésünkre adott válaszából. Fő feladatuk az lesz, hogy erősítsék a kapcsolatokat a Federal Reserve System tagbankjaival, elsősorban a New York-ival: „mivel a Fed monetáris politikájára, annak esetleges szigorítására vonatkozó bármilyen, első kézből és nem az írott médiumokból szerzett információ alapvetően befolyásolhatja a nemzetközi és természetesen a magyar pénzügypolitikai és gazdaságpolitikai döntéseket”.

Az MNB közlése szerint a New York-i irodát június elseje óta bérlik, havi nettó 9895 dollárért (azaz 2,5 millió forintért), a bérleti szerződés 2019. május 31-éig szól. Hamarosan Buenos Airesben is hasonló iroda nyílik, bár még nem tudni, hogy pontosan mikor, de egy irodavezető már ott is munkába állt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.