2017. szeptember 27., szerda

MACRON MEGHÓDÍTOTTA FRANCIAORSZÁGOT, MOST AZ EU-RA UTAZIK - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2017.09.27.


„Emmanuel Macron először meghódította Franciaországot. Most az egész Európai Unióra utazik” – írja a Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása annak kapcsán, hogy a francia köztársasági elnök a párizsi Sorbonne egyetemen elmondott nagyívű beszédben vázolta az unióval kapcsolatos távlati elképzeléseit.

Ami eredetileg okos időzítésnek tűnt, mármint hogy a beszéd két nappal a német parlamenti választás után hangzott el, Angela Merkel európai reformelképzeléseinek az ösztönzése jegyében, az most kevéssé látszik kedvezőnek a Politico szerint. A kereszténydemokrata kancellár ugyanis, ahelyett, hogy ismét Európa-barát nagykoalíciót kötne a szociáldemokratákkal, valószínűleg inkább a kétkedő szabad demokratákkal lép majd kormányzati szövetségre. Ez gondot okozhat Macron stratégiájának, vagyis annak, hogy az EU-t átfogó szövetségesi hálót alakítsanak ki a francia centrista En Marche, Lendületben elnevezésű mozgalom mintájára. 
Sabine Thillaye, a francia Nemzetgyűlés európai ügyekkel foglalkozó bizottságának az elnöke azt mondta a Politicónak: a még csírájában levő gondolat lényege, hogy európai pártok szoros szövetségét – vagy akár éppenséggel egy tényleges európai pártot - hozzanak létre az eddiginél „védelmezőbb unió” érdekében.
Macron egyik támogatója a 31 éves Pieyre-Alexandre Anglade, aki szerint az európai liberálisok pártcsaládja, az ALDE adja az ideológiai alapot, de a törekvés ennél szélesebb összefogásra irányul, amelyben helyet kaphatnak szociáldemokraták és konzervatív néppártiak is. Mielőtt azonban Macron rohamot intézne az Európai Parlament meghódítása érdekében – a következő választásokat 2019-ben tartják – európai elgondolásaihoz széles támogatói bázist kell kiépítenie, különösképpen Németországban. Ez nem lesz könnyű – állapítja meg a Politico.

Anglade szerint kaptak kedvező visszajelzéseket Szlovákiából, Észtországból, Magyarországról és Hollandiából is. De például luxemburgi néppárti Frank Engel teljesen fölöslegesnek tartja egy újabb európai párt létrehozását. A Politico idéz egy nevének mellőzését kérő tisztségviselőt, aki szerint Európában már a Macron elnökké választása óta eltelt hónapok alatt is jelentősen megváltoztak a politikai és a gazdasági feltételek. Összeurópai pártra akkor lenne szükség, ha azt lehetne érezni, hogy minden szétesőben van. De az EU-ban igazából nem ez a helyzet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.