2017. november 27., hétfő

KÍNA AZ ORBÁN-KORMÁNYON KERESZTÜL VÁSÁROLJA BE MAGÁT EURÓPÁBA - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.11.27.


A világhírek élére ugrott Magyarország Li Ko-csiang kínai kormányfő nagy érdeklődésre számot tartó vizitjével és a neki szervezett csúcstalálkozóval. Miként vásárolja be magát és szerez befolyást Európában Kína? – teszi fel a kérdést az osztrák Der Standard. S a válasz: Budapesten az Orbán-kormányon keresztül.

A Der Standard cikke emlékeztet, hogy a magyarok vízummentességet adtak a kínaiaknak 1989-től, és 2013 óta offshore cégeken keresztül már állampolgárságot is vehetnek maguknak 300 ezer euróért. Gázvezetékbe, utakba, repterekbe, vasútvonalba, kikötőkbe vásárol be Kína, amiről megállapodások a ma kezdődő 16+1 befektetési konferencián születhetnek, s amit a cikk kínai Marshall-tervként minősít. Politikai befolyástól nem tartanak, de nincs ingyen ebéd, vagy ahogy a cikk fogalmaz, nincs ingyen pekingi kacsa. Pekingnek inkább szüksége van az Új Selyemút megépítésére, mint bármelyik uniós országnak, mert ezzel Kína nemcsak befektetéseihez talál partnereket, hanem kikövezi az Európába vezető utat is. Tavaly Peking 189 milliárd dollárt fektetett be külföldön az Ázsiai Befektetési Bankon keresztül, s ez az a bank, ami az IMF, a Nemzetközi Valutaalap méltó vetélytársa lett az utóbbi időben. A második számú legnagyobb befektető lett Németországban és a Visegrádi Négyek országaiban, s Németországnak ezért kényesen ügyelnie kell arra, hogy ügyesen egyensúlyozzon a nemzeti érdekek és az uniós kohéziós politika között.

Az amerikai Fox News is beszámol a kínai kormányfő budapesti látogatásáról, amelynek célja Kína és Európa partneri kapcsolatainak szorossá tétele, többek között a 23 várható megállapodás aláírásával, illetve a Budapest-Belgrád vasútvonalra Budapest által kiírt pályázati tenderrel.

A Daily Mail a Reuters tudósítását átvéve ír arról, hogy csak Magyarország 11 megállapodás megkötésében érdekelt, illetve Szijjártó sajtótájékoztatójából kiemeli, hogy az új világrendben Kína vezető szerepe inkább lehetőség, mint fenyegetés az uniós országok számára.

Az angol és kínai, kétnyelvű Global Timesnak adott interjút a Budapestre akkreditált kínai nagykövet, aki szerint a magyar-kínai kapcsolatok a legátfogóbb stratégiai partnerséget jelentik Európában. Kína több mint 10 ezer munkahelyet teremtett, és Budapesten telepítette első európai bankját Peking, s emellett itt alapította első kéttannyelvű iskoláját is a térségben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.