2017. december 21., csütörtök

AKKOR RÁGJUK MEG MÉG EGYSZER EZT AZ EZERSZER FELÖKLENDEZETT, MEGRÁGOTT HAZUGSÁGOT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.12.21.


Miközben Rogán Bűnöző Antal propagandaminisztériumát újabb 7 milliárd forint közpénzzel tömte ki az isteni gondviselés a Fidesz örök hatalomban maradásának igyekezete, és miközben Orbán Viktor a magyar földről és a magyar emberekről halandzsázott megint a szokásos dakota bikkfanyelven, az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy elindítják az európai uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt. Igazságügyi reformon a bíróságok irányításának politikai ellenőrzés alá vonását, a bírák politikai alapon történő kinevezését kell érteni.

Vitán felül áll, hogy az Európai Unió jövője szempontjából ez egy kiemelten fontos pillanat, bár néha úgy érzem, ez a balkáni pusztulat immár megállíthatatlan. De ha esetleg mégsem. Nem az az érdekes, hogy technikai értelemben az akár több évig elhúzódó, nagyon sok körös, konszenzust igénylő eljárás végén majd Lengyelországot kidobják az EU-ból (egyáltalán nem megy ez könnyen), hanem az, hogy mégiscsak el kellene dönteni, szükség van még egyáltalán erre az egész európai szövetségre, illetve hogy egy tagállam meddig mehet el abban, hogy letrágyázza a jogállamot, és mindazokat az elveket, amelyekre az Unió épül.

Ahogy az lenni szokott, számomra nem annyira maga a hír érdekes ebben a pillanatban (a múlt heti EU-csúcson Merkel és Macron is világossá tette, amennyiben a Bizottság úgy dönt, ők támogatják az eljárás elindítását; és igen, bizottság úgy döntött) hanem az érintett Kelet- és Közép-európai suttyók reakciói. A lengyel féliker vinnyogását hagyjuk, Fideszék vinnyogását teszem ide címszavakban, mert egyébként kívülről ismerjük a sztorit:

– példátlan és elképesztő;

– támadás a szuverenitás ellen, politikai nyomásgyakorlás, a demokratikusan megválasztott kormányok büntetése;

– azér’ támadnak, mer’ Lengyelországgal karöltve ellenezzük a bevándorlást és a Soros-tervet és a kötelező kvótát;

– de mi ki fogunk tartani és megvédjük.

Jó. Szóval akkor rágjuk meg még egyszer az ezerszer felöklendezett, megrágott hazugságot. Ha már Európa nem kapott az agyához, amikor kellett volna és nem cselekedte meg időben azt, amit most Lengyelországgal remélhetőleg meg fognak. Még akkor is, ha – még egyszer mondom – ennek technikai esélye igen kétséges: a hetes cikkelyt még soha nem használták, és ezért nem tudjuk, hova vezet az, ha Magyarország megvédi Lengyelországot. Vajon Európa továbbra is rezzenéstelen szemmel végignézi, hogy a lengyel-magyar két jóbarát vállvetve és büntetlenül hányja telibe az európai szerződéseket, törvényeket?

...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.