2017. december 21., csütörtök

LÁNCZI ANDRÁS A FINANCIAL TIMESNAK: MÉSZÁROSÉK ORBÁN ENGEDÉLYÉVEL GAZDAGODHATNAK

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2017.12.21.


Hosszú vezető anyagban mutatja be az Orbán Viktor körül létrejött gazdasági holdudvart a világ vezető gazdasági lapja, a Financial Times. Azaz ma világszerte üzleti vezetők és döntéshozók Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és Garancsi István nevével ismerkedve ihatták meg első kávéjukat. 


Neil Buckley és Andrew Byrne cikke az Orbán Viktor oligarchái: egy új elit felemelkedése Magyarországon címmel jelent meg a lap Big Read rovatában, és a részletes cikk első pillantásra nem kínál sok újdonságot azok számára, akik amúgy is követik a Fidesz közeli gazdasági holdudvar megerősödésének történetét.

De szinte a cikk legvégén történik valami, amire a magyar híreket követő olvasók is felkapják a fejüket. Miután a cikk részletesen bemutatta Mészáros, Vajna, Tiborcz vagy Garancsi gazdagodásának történetét, szó esett az EU-s forrásokból elnyert közbeszerzésekről, felbukkant Kovács Zoltán, aki szerint nincs itt semmi látnivaló, váratlanul megszólal Lánczi András, a Corvinus egyetem rektora, egykori századvéges vezető.

A cikkben a Fidesz nem hivatalos ideológusaként megnevezett Lánczi pedig elmondja az FT újságíróinak, hogy bizony, az említett személyek a magyar oligarchák. „De ez nyíltan vállalt politika, ez az, amit a kormány akar” – teszi hozzá Lánczi lap szerint.

Bár Orbán soha nem mondta ezt ki, de feltehetően bátorítja vagy engedi, hogy bizonyos magyar üzletemberek nagyon gazdagok legyenek, hogy ők alkossák a magyar középosztály csúcsát”

– mondja még el Lánczi, majd azzal folytatja a cikk szerint, hogy a kormánypárt jelenleg a saját vízióját valósítja meg a nemzeti vállalkozói rétegnek a létrehozásával,

és ez nem korruptabb, mint a kommunista időszak államosításai vagy a kilencvenes évek privatizációi volta
k...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.