2017. december 22., péntek

NEM AJÁNDÉK A BORSODI ÉLET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2017.12.22.


Eltűnt Eger Borsodból. 67 ezer ember, egy egernyi lakos – ennyien hagyták el az elmúlt 18 évben B.-A.-Z. megyét. Pedig van föld, de nincs földműves. Viszont alig akad munkahely, sok a tanulatlan, akiknek az ital, a gyógyszer meg a csavarlazítós füstölnivaló ad semmi kis boldogságot. A gettókban pedig a hiányzó anyagi javak mellett csendes beszédből és érintésből van a legnagyobb hiány.


Jól bírja az Ignis a borsodi utat. A hepehupás köveset meg a sárosat is. Az anyósülésen ülök, krikszkrakszot ír a toll az ölemben a papíron. Málna majdnem feldöntött, amikor beszálltam a kocsiba. Edelény kutyája úgy iramodott el mellettem, mintha üldöznék. A központban, az adventi jászolban alszik, egyszer elveszett, a kisváros kétségbeesetten kereste. A helységtábla után már csak reménytelen kockaházak között megyünk, festett autógumik állnak díszként a kerítések előtt. Ahogy haladunk kifelé a városokból, úgy fogy az emberek pénze. Ezt Komjáthi Imre mondja, ő vezeti a kocsit. Öreg szaki, lassan ötven, lentről küzdötte fel magát, lakatosként kezdte, most a munkáshierarchia csúcsán jár, irányítástechnikai kezelő a BorsodChem vegyiüzemében.

Úton-útfélen biciklisek cikáznak előttünk. Felér egy lottóötössel, ha épen, egészségesen hazaérnek. Némelyiküket elkapja a rendőr, és az a legkevesebb, hogy nincs meg minden a vázon. Pedig Komjáthiék a pesti romkocsmákban gyűjtöttek nekik használt lámpát meg csengőt. A távolban csinos piros vonat fut a dombon a Bódva fölött. Festői a kép, de inkább a turistáknak. Az ittenieknek semmi sem idilli, nem „ajándék az élet”. Még akkor sem, ha a szendrőládi boltoslány ezt a szöveget varratta a karjára. Ha kérdezzük, komolyan gondolta-e, azt mondja unottan rágózva, hogy találónak érezte. A cigánysoron áll a polgármester boltja, a lány ott dolgozik. Zsúfolt az üzlet, délelőtt van, nincs más szórakozás, ez a hírosztó hely. Itt többnyire a kenyér, a bor fogy, de leginkább az idő. A húsra nincs pénz. A telepiek szerint az uzsorás hetven százalék kamatra adna, de annyit lehetetlen visszaadni. Ha hitelbe vásárolnak valamelyik boltban, akkor tízezres számlára tizenhármat kell később fizetni. Ha kérdezem, melyikben, lesütik a szemüket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.