2017. december 22., péntek

A FRANCIA SZÁMVEVŐK BEZZEG NEM AZ ELLENZÉKI PÁRTOKRA, HANEM A TÚLFIZETETT KÖZSZOLGÁKRA UTAZNAK

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2017.12.22.


A közpénzek elköltését ellenőrző „La Cour des comptes”, tehát a magyar Állami Számvevőszéknek megfelelő francia intézmény érdekes jelentést tett közzé és egyben javaslatokat is megfogalmazott.

Nem az ellenzéki pártok, egyébként Franciaországban is sokszor gyanús pénzügyi trükkjeire koncentráltak, ezek a feketepénzek ugyanis többnyire magánzsebből jönnek és a francia pártpolitikai összköltségvetéshez képest elhanyagolhatóak. A francia számvevők főleg azt ellenőrzik, hogy vajon az állami intézmények hasznosan költik-e el az adófizetők pénzét. Ezért górcső alá vették a gazdasági és pénzügyi csúcsminisztérium 750 magas rangú tisztségviselőjének fizetését. A kiválasztás nem véletlen- írja a Le Figaro.

A pénzügyi ellenőrök már korábban is észlelték, hogy a minisztérium égisze alá tartozó „Közpénzügyi Főigazgatóság”, francia rövidítéssel, DGFIP szuperfőnökei nagyon nagy fizetést kapnak. És most a legfrissebb vizsgálat visszaigazolta a korábbi tesztek alapján keletkezett gyanút. Óriási, fölösleges pénzköltésről van szó, amely bizonyos személyeknek horribilis jövedelmet jelent. A DGFIP elsősorban az adóbehajtással foglalkozik, tehát tényleg fontos hivatal. És régen, évtizedekkel ezelőtt, sokkal nehezebb helyzetben voltak a tisztségviselői, mint most, amikor a digitális technika számtalan vívmányát is alkalmazhatják. Ennek ellenére a hagyomány működik, a DGFIP 750 legjobban fizetett főtisztviselője évi 202 ezer eurós, vagyis havi 16 ezer 800 eurós fix fizetéssel rendelkezik, év végi és egyéb jutalmak nélkül. Ez nagyjából az EU csúcsszervének, az Európai Bizottság tagjai havi nettó bérének felel meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.