2017. április 8., szombat

AI WEI WEI A MENEKÜLTEKÉRT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyos N. László
2017.04.07.


A világhírű kínai ellenzéki művész, Ai Wei Wei a menekültek drámájáról gondolkodtatja el az embereket a Prágában kiállított Law of The Journey című installációjával.

A Trade Fair Palace nagytermében felállított mű egy hatalmas, 70 méteres medencéből és 250 felfújható figurából áll, amelynek mottója: „Nem menekült-, hanem emberi válság van és ennek a válságnak a kezelési módjával elvesztettük a legalapvetőbb értékeinket” – idézi a művészt az ABC.

A medencében gumiból készült emberi figurák láthatók, akik azoknak a bizonytalan sorsát ábrázolják, akik a háború és az éhezés elől menekülnek. Egyes figurákon mentőöv van, mások csak derékon felül láthatók, vagy csak a fejük látszik, mutatva tehetetlenségüket az őket elnyelő tengerrel szemben.

Ai Wei Wei felelősségérzete hívja fel a Nyugatot, arra, hogy „gondolja át, mit jelentenek az emberi jogok, az emberi méltóság és meddig élhet az az ország, amely nem vesz tudomást a többiről. A menekültek problémája globális probléma, több rétegű politikai probléma, amely nem szűnik meg. A helyzet rosszabbodik.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.