2017. április 13., csütörtök

ÚGY NÖVEKEDNEK A VIZES VB KÖLTSÉGEI, AHOGYAN MÉSZÁROS LŐRINC VAGYONA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Gödri Rita
2017.04.13.


Meredeken megnőttek 2015 óta a vizes vb költségei; az USA felszólította Magyarországot, hogy vesse el a lex CEU-t; az EU-tól kapott támogatásból finanszírozott Hernádi Zsolt egy szexpartner-kereső oldalakkal foglalkozó vállalkozást.



Ezekről ne maradj le!
94 milliárd forint megy a vizes vb-re (Átlátszó blog)
Az USA felszólította Magyarországot: vesse el a lex CEU-t. (444.huIndex)
Hernádi Zsolt alapkezelője szexpartner-kereső oldalakkal foglalkozó vállalkozást támogatott (Direkt36)
Ha van 3 perced:
94 milliárd forint megy a vizes vb-re – eddigAz Átlatszó összegyűjtötte az eddigi szerződéseket a vizes világbajnokság kapcsán – 94 milliárd forintnál tartunk most, ám ez az összeg várhatóan emelkedik majd, hiszen jelenleg is több hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzés folyik a háttérben. Még 2015-ben jelentette be a kormány, hogy hazánkban rendezik meg a 2017-es nyári vizes vb-t. A Magyar Úszószövetség akkori elnöke, Gyárfás Tamás akkor azt nyilatkozta, hogy a várható költségek 24,7 milliárdra rúgnak majd. Ehhez képest hamar kiderült, hogy a kormány jócskán elszámolta magát már a legelején: a Dagály úszóaréna kivitelezését csupán 8 milliárd forintra becsülték, ám a kivitelező Market zrt. nettó 38,36 milliárd forintért vállalta el. A cég tulajdonosa egyébként Orbán Viktor jóbarátja, Garancsi István. (Átlátszó blog)
Az USA felszólította Magyarországot, hogy vesse el a lex CEU-tErről beszélt Mark C. Toner az USA külügyminisztériumának szóvivője egy kedd esti sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a CEU fontos tudományos és kulturális kapocs Magyarország és az USA között, és a törvény, melyet hétfőn Áder János köztársasági elnök is aláírt, több más amerikai egyetem oktatási programját is veszélyezteti hazánkban. Így tehát nem csak a CEU-ról van szó, hanem a szabad oktatásról és szabad kulturális gondolkodásról is. Az USA álláspontja továbbra is az, hogy a magyar kormánynak a CEU-val kell tárgyalnia ez ügyben, fel kell függeszteni a törvény végrehajtását és újra kell tárgyalni azt úgy, hogy közös nevezőre jusson az oktatási intézménnyel​. Mindeközben itthon a Jobbik is kiállt a CEU mellett és aláírja az LMP beadványát, így Alkotmánybíróság elé kerülhet a les CEU. (444.huIndex)
Hernádi Zsolt alapkezelője szexpartner-kereső oldalakkal foglalkozó vállalkozást támogatottAz Európai Unió 2009-ben indította útjára hazánkban a Jeremie-programot, mely összesen 130 milliárd forintos forrást nyújtott, melyet 28 alap osztott szét különböző vállalkozások között. Habár 2016-ban Csepreghy Nándor még azt nyilatkozta, hogy semmilyen visszaélés nem történhet az uniós forrásokkal, most az uniós ellenőrök számos szabálytalanságot tártak fel, melyért tetemes összeget kell kifizetni. Többek közt azt kifogásolták, hogy Hernádi Zsolt Mol-vezér alapkezelője egy szexpartner-kereső oldalakkal foglalkozó vállalkozást támogatott uniós pénzből. Azt is kifogásolták, hogy a szétosztott támogatásokat olyan cégek kapták meg, melyek egy bizonyos befektetői körhöz tartoznak. (Direkt36)
Brüsszeli ultimátum: mit akar a magyar kormány?Az Európai Bizottságban teljes egyetértés született azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány számos olyan intézkedést hozott az elmúlt időszakban, amely megkérdőjelezi mindazt, ami az Európai Unióhoz való kötődéshez szükséges. A bizottság tagjai szerint több olyan törvény, intézkedés is született, mely az emberi jogok, a jogállamiság, a demokrácia ellen vét, éppen azért az Európai Bizottság politikai vitát kezdeményez Magyarországgal, hogy kiderüljön, hazánk képes-e az EU értékek szerint működni. (444.huIndex)
Ha van még két perced:
Hiába derült ki, hogy  Pruck Pál szerepel  az 1956-os plakátokon, Schmidt Mária nem kér bocsánatot. (444.hu)
Palkovits kiskaput keres a CEU-ügyben – a miniszter új ötlettel rukkolt elő, miszerint, ha a CEU kibővítené licencszerződését, a törvény ellenére is zavartalanul működhetne tovább. (444.hu)
Unalomba fulladt tárgyalás – folytatódik a Fideszes kémügy tárgyalása. A vád szerint Maxin Norbert és társa külföldi szervekkel osztott meg az országot érintő bizalmas információkat, ám ismerősei erről semmit sem tudtak mondani a tárgyaláson. (Átlátszó blog)
Ismét gazdagodik az ország gázszerelője: a Balatontourist és egy borászat is Mészáros Lőrincé lett. (24.hu24.hu)
Kevesebb munkahelyet hoztak létre több állami támogatással. A legtöbb új munkahelyet olyan beruházások hozták létre, amelyek 2010 előtt születtek. A top tízbe csupán 2, a mostani kormányhoz köthető döntés szerepel. (MNO.hu)
Meglepő kinevezés Orbántól: tárca nélküli miniszter kerül Paks élére. A kiszemelt Süli János, Paks polgármestere, 2014-ben lemosta Fideszt az önkormányzati választásokon.  (Index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.